Afkoppelen van regenwater is een vast onderwerp in het waterbeleid. Stowa liet onderzoek doen naar de kosten en baten ervan en kwam tot de conclusie dat afkoppelen zinvol en nuttig kan zijn, maar alleen als maatwerk geboden wordt. Kennis van lokale waterhuishouding en kennis van de afkoppelvarianten zijn cruciaal.
De voor- en nadelen van afkoppelen zijn afhankelijk van de situatie ter plekke en de gekozen variant. Op sommige locaties is het raadzaam te kiezen voor infiltratie, elders is afvoer via het hemelwaterriool naar het oppervlaktewater de betere keuze en weer elders valt afkoppelen helemaal niet aan te raden.
“Vaak wordt afkoppelen gezien als een panacee voor alle problemen in de waterketen”, zegt Bert Palsma van Stowa. “Dat is het niet. Maar het is wel een te mooi en te nuttig middel om niet serieus te onderzoeken.”
Oproep tot gesprek
Het rapport stelt kennis van de lokale werking van de waterhuishouding en van de mogelijke positieve en negatieve consequenties van afkoppelvarianten centraal. Daarmee is het volgens Palsma ook een oproep om binnen de waterketen het gesprek aan te gaan met de verschillende specialisten.
Palsma: “Om succesvol af te koppelen, moet er een gesprek komen met de experts in een bepaald gebied over emissies, over riolering, hydrologie, afvalwaterzuivering, over ecologische ontwikkelingen. Dat gebeurt naar mijn smaak nog te weinig en als het gebeurt, wordt het gesprek te laat opgestart. Dit rapport, en de bijbehorende presentaties met afbeeldingen en korte toelichtingen, is bedoeld als hulpmiddel om het overleg met collega’s en bestuurders aan te gaan.”
MEER INFORMATIE
Afkoppelen; kansen en risico’s van anders omgaan met hemelwater in de stadmanagement
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...