secundair logo knw 1

Afkoppelen van regenwater is een vast onderwerp in het waterbeleid. Stowa liet onderzoek doen naar de kosten en baten ervan en kwam tot de conclusie dat afkoppelen zinvol en nuttig kan zijn, maar alleen als maatwerk geboden wordt. Kennis van lokale waterhuishouding en kennis van de afkoppelvarianten zijn cruciaal.

De voor- en nadelen van afkoppelen zijn afhankelijk van de situatie ter plekke en de gekozen variant. Op sommige locaties is het raadzaam te kiezen voor infiltratie, elders is afvoer via het hemelwaterriool naar het oppervlaktewater de betere keuze en weer elders valt afkoppelen helemaal niet aan te raden.

“Vaak wordt afkoppelen gezien als een panacee voor alle problemen in de waterketen”, zegt Bert Palsma van Stowa. “Dat is het niet. Maar het is wel een te mooi en te nuttig middel om niet serieus te onderzoeken.”

Oproep tot gesprek
Het rapport stelt kennis van de lokale werking van de waterhuishouding en van de mogelijke positieve en negatieve consequenties van afkoppelvarianten centraal. Daarmee is het volgens Palsma ook een oproep om binnen de waterketen het gesprek aan te gaan met de verschillende specialisten.

Palsma: “Om succesvol af te koppelen, moet er een gesprek komen met de experts in een bepaald gebied over emissies, over riolering, hydrologie, afvalwaterzuivering, over ecologische ontwikkelingen. Dat gebeurt naar mijn smaak nog te weinig en als het gebeurt, wordt het gesprek te laat opgestart. Dit rapport, en de bijbehorende presentaties met afbeeldingen en korte toelichtingen, is bedoeld als hulpmiddel om het overleg met collega’s en bestuurders aan te gaan.”

 

MEER INFORMATIE
Afkoppelen; kansen en risico’s van anders omgaan met hemelwater in de stadmanagement

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).