secundair logo knw 1

Zorg voor natuur overal en voor iedereen, bepleit de Rli in een adviesrapport. Illustratie (uitsnede) Studio Ronald van der Heide

De natuur in Nederland holt achteruit en het huidige natuurbeleid zal die trend niet gaan keren. Dat is de harde conclusie van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies aan de minister. De waterschappen sluiten zich hierbij aan.

In het advies ‘Natuurinclusief Nederland’, dat gisteren is overhandigd aan minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), roept de raad het kabinet op om de teloorgang van de natuur te keren en te zorgen voor herstel. Dat lukt alleen als de overheid inzet op de totstandkoming van natuur overal en voor iedereen, aldus de Rli.

Als een van de oorzaken waarom het Nederlandse natuurbeleid niet effectief is, wordt de focus op beschermde natuurgebieden genoemd. "Die gebieden zijn echter onderdeel van veel grotere ecosystemen, ook buiten de beschermingsgrenzen", stelt de raad. "Met het huidige beleid lukt het niet om ervoor te zorgen dat de condities voor (grond)water, bodem en milieu op orde zijn."

Daarnaast is het natuurbeleid te weinig gekoppeld aan ander beleid, werken overheden te weinig samen en heeft natuur een te zwakke positie bij economische en politieke afwegingen.

"Natuur wordt dikwijls gezien als een kostenpost en als een deelbelang dat economische groei hinder. Er lijkt sprake te zijn van een blinde vlek voor de betekenis van natuur als bestaansvoorwaarde voor de mens", constateert de raad.

Oplossingsrichtingen
De overheid zal met veel meer inzet moeten werken aan de totstandkoming van een natuurinclusief Nederland, luidt het advies. Daarvoor worden vier ‘oplossingsrichtingen’ gepresenteerd.

Allereerst: zorg voor natuur overal en voor iedereen, dat wil zeggen ook buiten de beschermde gebieden, in en om dorpen en steden en in het landelijk gebied.

Ten tweede: verbind natuurherstel met andere maatschappelijke opgaven als woningbouw, klimaat en energie en verduurzaming van de landbouw. Ten derde: weeg natuurwaarden volwaardig mee bij economische en politieke besluitvorming. En als laatste: werk gebiedsgericht samen.

Coalitieakkoord
De raad ziet wel enkele lichtpuntjes. Zo noemt hij de keuze die in het nieuwe coalitieakkoord wordt gemaakt voor een gebiedsgerichte aanpak van opgaven voor natuurherstel, klimaat en water in het landelijk gebied "een stap in de goede richting".

Ook andere plannen kunnen bijdragen aan een natuurinclusief Nederland, zoals de twee fondsen van in totaal 60 miljard euro die het kabinet wil instellen voor het klimaat- en stikstofbeleid.

Watersysteem
De waterschappen sluiten zich bij het advies van de Rli aan, omdat zij voor een goede waterkwaliteit en een klimaatrobuust watersysteem gebaat zijn bij een sterke natuur, meldt de Unie van Waterschappen.

Ze wijzen op het ‘blauw-groene’ netwerk van 17.500 kilometer aan waterkringen en 225.000 kilometer aan watergangen waarmee ze verbindingszones tussen natuurgebieden willen realiseren en roepen andere partijen op zich hierbij aan te sluiten.

De Rli adviseert overheden, waaronder waterschappen, aan de bedrijven in de landbouwsector duidelijk te maken welke normen voortvloeien uit de ecologische opgaven in een gebied. De waterschappen willen hun rol daarin pakken, aldus de Unie.

 

MEER INFORMATIE
Rli-advies ‘Natuurinclusief Nederland’
Aanbiedingsbrief aan minister
Reactie Unie van Waterschappen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?
Zoet water wordt schaars(er). Dus stop dan alvast met het gebruik van alle water als koelmiddel. Trek alle vergunningen daarvoor - helaas wel op termijn -  in. Verbiedt dan gelijk ook even om het klimaat nog verder op te warmen zoals onze regering met kerncentrales denkt te (moeten of mogen) gaan doen. Niet alleen de burger moet gaan leren om zuinig om te gaan met water, de overheid zelf en het bedrijfsleven ook. Kunnen gelijk alle smeerpijpen dicht, zoals Du Pont mag hebben en Campina bij voorbeeld. Kijk eens hoeveel vervuiling dat gaat schelen. 
Citaat: "En ja, het waterbedrijf moet dan weten hoeveel ‘ingezetenen’ er zijn ‘achter de meter’. Dat kan het probleem niet zijn, dat lukt ook prima bij heffingen van gemeente en waterschap." Dat zou je toch denken. Begin dit jaar liet waterschap Delfland weten bij een informatieve bijeenkomst over het waterspoor dat, in ons gebied met 1,2 miljoen huishoudens, er maar liefst 3-400.000 drinkwaterrekeningen gaan naar adressen die niet corresponderen met de administratie van het waterschap. Al die 'onbekende aansluitingen' moeten eerst worden nagelopen door Evides en Dunea, vindt het college. 'Tot die tijd kunnen we niks doen'. Gewoon de zuiveringsheffing meesturen met de drinkwaternota mag niet: een belastingaanslag moet van de belastingheffer naar de belastingplichtige, die mag je niet combineren met de drinkwaterrekening. Bureacratie zegeviert over de praktijk.
Ik ken nog wel een mooie waterstroom die verontreinigd is met PFAS en andere stoffen die graag een pilot zou willen zijn voor deze techniek. Reiniging met actieve kool is hier duur en slecht werkend vanwege de andere stoffen en lozing is daarna op het riool.