Gemeenten en waterschappen moeten voor 2023 een gestandaardiseerde stresstest voor wateroverlast uitvoeren. De test moet periodiek worden herhaald. Dat bepleit de Adviescommissie Water in een advies aan de minister van Infrastructuur en Milieu.

Door de stresstest krijgen overheden inzicht in de risico’s die ze lopen bij extreme regenval. Dat inzicht geeft de bestuurders de mogelijkheid om maatregelen te nemen om de gevolgen van hoosbuien of langdurige regenval te beperken, stelt de commissie, die het advies heeft opgesteld op verzoek van de minister van IenM. Het is primair gericht op wateroverlast door hevige regenval.

In de advisering gaat de commissie ervanuit dat extreme weersomstandigheden zoals vorig jaar juni in Limburg en Noord-Brabant zullen toenemen als een gevolg van klimaatverandering. De commissie adviseert om in de stresstest specifieke aandacht te geven aan de kwetsbaarheid van vitale en kwetsbare infrastructuur voor wateroverlast.

De uitkomsten van de testen moeten zowel voor bedrijven als burgers toegankelijk zijn, schrijft de commissie. Gemeenten en waterschappen moeten vervolgens in gesprek gaan met alle betrokkenen om passende maatregelen te treffen. Daarbij moet ernaar worden gestreefd om aanpassingen te laten aansluiten bij bestaande projecten (herinrichting, vervanging) in landelijk en stedelijk gebied.

De overheid moet ook particulieren aanspreken, aldus de commissie. ”Oplossingen moeten niet alleen worden gezocht in het publieke domein, ook maatregelen op particulier terrein moeten worden meegenomen als mogelijk onderdeel van een effectieve aanpak.”

Bij korte hevige regenbuien raakt de riolering vaak overbelast, bij langdurige regenval zullen beken, sloten en vaarten buiten hun oevers treden. De commissie vindt dat deze bestaande afwateringssystemen geoptimaliseerd moeten worden. De commissie beveelt gemeenten en waterschappen verder aan open kaart te spelen over de risico’s van wateroverlast en het feit dat niet alle risico’s kunnen worden weggenomen.

Om in de voorbereiding op de steeds extremere weersomstandigheden goed onderbouwde afwegingen te kunnen maken vindt de commissie een ‘meer systematische gecoördineerde kennisontwikkeling’ noodzakelijk. “Het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie moet hierin meer regie nemen.”

Het advies van de commissie kunt u hier downloaden.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.