secundair logo knw 1

Deltacommissaris Peter Glas overhandigt zijn adviesrapport aan waarnemend gouverneur Johan Remkes van Limburg. Foto Waterschap Limburg

Deltacommissaris Peter Glas vindt dat de waterveiligheidsnormen voor Limburg overeind moeten blijven. Dat betekent dat wordt uitgegaan van een overstromingsrisico van een keer per honderd jaar en niet, zoals sommige partijen bepleiten, van een keer per dertig jaar.

"Limburg verdient net als de rest van Nederland een goede bescherming tegen overstromingen", schrijft Glas in zijn advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Water en de Stuurgroep Deltaprogramma Maas, dat hij gisteren in Maastricht presenteerde.

Wel is het volgens de Deltacommissaris belangrijk dat het waterschap, de gemeenten, de provincie en Rijkswaterstaat er in overleg met de bewoners voor zorgen dat de impact van de keringen langs de Maas zo klein mogelijk is. Waar nodig moeten ze slimme en innovatieve oplossingen zoeken om deze zo goed mogelijk in te passen.

De provincie meende dat de normen wel naar beneden bijgesteld konden worden, zodat de dijkversterking goedkoper zou uitpakken, er minder impact op het landschap zou zijn en meer draagvlak bij de bevolking. Ze liet bureau HKV onderzoek doen, dat concludeerde dat bij 22 van de 45 dijktrajecten een lagere norm haalbaar zou zijn.

Evacuatie
Het waterschap en de twee veiligheidsregio’s zagen dit echter niet zitten. Volgens de veiligheidsregio’s wordt het bij een verlaging van de norm zeer moeilijk om te voldoen aan de hogere eisen voor evacuatie van de bewoners.

Deze partijen vinden de Deltacommissaris nu aan hun zijde in zijn advies om vast te houden aan de in 2017 bij wet vastgelegde normen. "Vanuit het algemeen belang in Limburg en ook met het oog op de klimaatverandering is het belangrijk dat we de normen handhaven op het huidige niveau en geen status aparte voor Limburg creëren", aldus Glas.

Wel snapt hij dat mensen die in de buurt van de Maas wonen moeite hebben met hogere keringen. Maar binnen de wettelijke regels zijn er volgens hem voldoende mogelijkheden voor maatwerk. Als voorbeeld noemt hij de glazen kering bij Neer en de zelfsluitende kering bij Steyl.

‘Waardevol rapport’
Dijkgraaf Patrick van der Broeck van Waterschap Limburg is uiteraard ingenomen met het advies, evenals waarnemend gouverneur Johan Remkes van Limburg, die tegenover de regionale omroep 1Limburg spreekt van 'een zeer waardevol rapport, waarin geen concessies worden gedaan aan de waterveiligheid'.

Limburg telt nu 45 dijktrajecten met een totale lengte van 185 km. De komende decennia worden de nodige keringen versterkt en worden nieuwe dijktrajecten aangelegd, zodat de inwoners uiterlijk in 2050 voldoende beschermd zijn en veilig in de Maasvallei kunnen wonen en werken.

 

MEER INFORMATIE
Adviesrapport ‘Perspectief voor Limburg’
Aanbiedingsbrief adviesrapport
H2O-bericht: Kloosterdorp Steyl krijgt hoogste zelfsluitende kering van Nederland
H2O-bericht: Glazen waterkering in Neer ‘een mooie oplossing’

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.