0
0
0
s2smodern

Wereldleiders lanceren een actieagenda voor klimaatadaptatie tot 2030 tijdens de Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021). Nederland organiseert in januari deze tweedaagse online top.

Het programma bevat een reeks van online evenementen en wordt in een tijdsbestek van 24 uur afgewerkt op maandag 25 en dinsdag 26 januari. Regeringsleiders en andere prominenten nemen deel via videoverbindingen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bij de openingssessie aanwezig en verder doen onder meer secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties en voorzitter Ban Ki-moon van de Global Commission on Adaptation (GCA) mee. Ook van de partij zijn premier Mark Rutte en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, die als gastvrouw van de CAS 2021 optreedt.

Afsluiting van actiejaar
Tijdens de klimaattop staan oplossingen centraal om kwetsbare gebieden in de wereld weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, zoals extremer weer en een stijgende zeespiegel. De aanwezige wereldleiders zullen een brede Adaptation Action Agenda lanceren, waarin praktische klimaatoplossingen en -plannen tot 2030 staan. Dit geeft de stoot tot nieuwe initiatieven en samenwerkingen.

Met de online top wordt het actiejaar van de Global Commission on Adaptation afgesloten. De commissie publiceerde bij aanvang hiervan het rapport Adapt Now. Als wereldwijd tot en met 2030 1,8 biljoen dollar in maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering wordt geïnvesteerd, kan dit volgens de GCA 7,1 biljoen dollar aan voordelen opleveren. Een van de resultaten van afgelopen jaar zijn de stresstesten in Bangladesh naar kwetsbare plekken in de infrastructuur. Deze zijn mogelijk gemaakt met inbreng van Nederlandse kennis en financiering.

Veel themasessies
Iedereen kan gratis deelnemen aan de CAS 2021; de inschrijving is deze week gestart. Tijdens het tweedaagse evenement zijn er sessies met overheden, bedrijven, wetenschappers, ngo’s en jongeren vanuit verschillende delen van de wereld. Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking organiseert een event over hoe adaptatie in Afrikaanse landen sneller kan gaan. Verder worden er themasessies gehouden over onder andere water, duurzame steden, op de natuur gebaseerde oplossingen en de financiering van klimaatprojecten. De slotsessie op 26 januari wordt gezamenlijk met het World Economic Forum in Davos georganiseerd.

Voorafgaand aan de CAS 2021 vinden er al verschillende activiteiten plaats. Zo geven Nobelprijswinnaars op 22 januari online hun visie op de aanpassing aan de klimaatverandering en dragen wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change oplossingen aan. Voor jongeren is er op dezelfde dag de Youth for Climate Adaptation Conference.

 

MEER INFORMATIE
Bericht van ministerie van IenW
Website CAS 2021
H2O-bericht: online klimaattop in Nederland
H2O-bericht: start actiejaar GCA 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.