Wereldleiders lanceren een actieagenda voor klimaatadaptatie tot 2030 tijdens de Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021). Nederland organiseert in januari deze tweedaagse online top.

Het programma bevat een reeks van online evenementen en wordt in een tijdsbestek van 24 uur afgewerkt op maandag 25 en dinsdag 26 januari. Regeringsleiders en andere prominenten nemen deel via videoverbindingen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bij de openingssessie aanwezig en verder doen onder meer secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties en voorzitter Ban Ki-moon van de Global Commission on Adaptation (GCA) mee. Ook van de partij zijn premier Mark Rutte en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, die als gastvrouw van de CAS 2021 optreedt.

Afsluiting van actiejaar
Tijdens de klimaattop staan oplossingen centraal om kwetsbare gebieden in de wereld weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, zoals extremer weer en een stijgende zeespiegel. De aanwezige wereldleiders zullen een brede Adaptation Action Agenda lanceren, waarin praktische klimaatoplossingen en -plannen tot 2030 staan. Dit geeft de stoot tot nieuwe initiatieven en samenwerkingen.

Met de online top wordt het actiejaar van de Global Commission on Adaptation afgesloten. De commissie publiceerde bij aanvang hiervan het rapport Adapt Now. Als wereldwijd tot en met 2030 1,8 biljoen dollar in maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering wordt geïnvesteerd, kan dit volgens de GCA 7,1 biljoen dollar aan voordelen opleveren. Een van de resultaten van afgelopen jaar zijn de stresstesten in Bangladesh naar kwetsbare plekken in de infrastructuur. Deze zijn mogelijk gemaakt met inbreng van Nederlandse kennis en financiering.

Veel themasessies
Iedereen kan gratis deelnemen aan de CAS 2021; de inschrijving is deze week gestart. Tijdens het tweedaagse evenement zijn er sessies met overheden, bedrijven, wetenschappers, ngo’s en jongeren vanuit verschillende delen van de wereld. Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking organiseert een event over hoe adaptatie in Afrikaanse landen sneller kan gaan. Verder worden er themasessies gehouden over onder andere water, duurzame steden, op de natuur gebaseerde oplossingen en de financiering van klimaatprojecten. De slotsessie op 26 januari wordt gezamenlijk met het World Economic Forum in Davos georganiseerd.

Voorafgaand aan de CAS 2021 vinden er al verschillende activiteiten plaats. Zo geven Nobelprijswinnaars op 22 januari online hun visie op de aanpassing aan de klimaatverandering en dragen wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change oplossingen aan. Voor jongeren is er op dezelfde dag de Youth for Climate Adaptation Conference.

 

MEER INFORMATIE
Bericht van ministerie van IenW
Website CAS 2021
H2O-bericht: online klimaattop in Nederland
H2O-bericht: start actiejaar GCA 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!