secundair logo knw 1

Foto: J. Lloa via Pixabay

Wereldleiders lanceren een actieagenda voor klimaatadaptatie tot 2030 tijdens de Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021). Nederland organiseert in januari deze tweedaagse online top.

Het programma bevat een reeks van online evenementen en wordt in een tijdsbestek van 24 uur afgewerkt op maandag 25 en dinsdag 26 januari. Regeringsleiders en andere prominenten nemen deel via videoverbindingen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bij de openingssessie aanwezig en verder doen onder meer secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties en voorzitter Ban Ki-moon van de Global Commission on Adaptation (GCA) mee. Ook van de partij zijn premier Mark Rutte en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, die als gastvrouw van de CAS 2021 optreedt.

Afsluiting van actiejaar
Tijdens de klimaattop staan oplossingen centraal om kwetsbare gebieden in de wereld weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, zoals extremer weer en een stijgende zeespiegel. De aanwezige wereldleiders zullen een brede Adaptation Action Agenda lanceren, waarin praktische klimaatoplossingen en -plannen tot 2030 staan. Dit geeft de stoot tot nieuwe initiatieven en samenwerkingen.

Met de online top wordt het actiejaar van de Global Commission on Adaptation afgesloten. De commissie publiceerde bij aanvang hiervan het rapport Adapt Now. Als wereldwijd tot en met 2030 1,8 biljoen dollar in maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering wordt geïnvesteerd, kan dit volgens de GCA 7,1 biljoen dollar aan voordelen opleveren. Een van de resultaten van afgelopen jaar zijn de stresstesten in Bangladesh naar kwetsbare plekken in de infrastructuur. Deze zijn mogelijk gemaakt met inbreng van Nederlandse kennis en financiering.

Veel themasessies
Iedereen kan gratis deelnemen aan de CAS 2021; de inschrijving is deze week gestart. Tijdens het tweedaagse evenement zijn er sessies met overheden, bedrijven, wetenschappers, ngo’s en jongeren vanuit verschillende delen van de wereld. Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking organiseert een event over hoe adaptatie in Afrikaanse landen sneller kan gaan. Verder worden er themasessies gehouden over onder andere water, duurzame steden, op de natuur gebaseerde oplossingen en de financiering van klimaatprojecten. De slotsessie op 26 januari wordt gezamenlijk met het World Economic Forum in Davos georganiseerd.

Voorafgaand aan de CAS 2021 vinden er al verschillende activiteiten plaats. Zo geven Nobelprijswinnaars op 22 januari online hun visie op de aanpassing aan de klimaatverandering en dragen wetenschappers van het Intergovernmental Panel on Climate Change oplossingen aan. Voor jongeren is er op dezelfde dag de Youth for Climate Adaptation Conference.

 

MEER INFORMATIE
Bericht van ministerie van IenW
Website CAS 2021
H2O-bericht: online klimaattop in Nederland
H2O-bericht: start actiejaar GCA 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.