secundair logo knw 1

Bij de actie 'Bezem door de middelenkast' konden Zeeuwse gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen eenvoudig, kosteloos en anoniem resten van niet meer toegelaten gewasbeschermingsmiddelen inleveren. Sinds december 2018 is bijna 8.000 kg ingeleverd..

De actie ‘Bezem door de middelenkast’ werd gecoördineerd door onderzoeks- en adviesbureau CLM. Het maakte deel uit van het bredere project Schoon Water Zeeland. Binnen dit project – dat liep eerder dit jaar afliep – werkten overheden, watersector en agrariërs samen aan schoner oppervlakte- en grondwater. 425 gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen hebben zich bij het programma aangemeld. 255 daarvan hebben ook daadwerkelijk middelen ingeleverd. Zo is bijna 8.000 kg aan oude middelen opgeruimd.

Verwachtingen overtroffen
Dirk KeuperDirk KeuperDeze resultaten overtroffen de verwachtingen van Dirk Keuper. Namens CLM coördineerde hij de opruimactie. “Het was een herhaling van een zelfde soort schoonmaakactie in 2016. Dat is nog niet zo lang geleden. Daarom had ik niet verwacht dat er zoveel telers mee zouden doen en resten in zouden leveren.” In 2016 werd 13.000 kilo ingeleverd bij de milieustraten. “Voor de actie van dit jaar /2019 hebben meer telers zich aangemeld. Maar minder telers hadden oude middelen om in te leveren. Ook de opgehaalde hoeveelheid is lager. Een groter aandeel van de telers had de kast dus op orde”.

Bestaand inzamelsysteem
In Zeeland kunnen gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen restanten en verpakkingen standaard inleveren bij de Zeeuwse milieustraten. “Deze kunnen gebruikmaken van de STORL-regeling en een vergoeding per kilo ingeleverde restant of verpakking krijgen. Het is in Zeeland dus op zich goed geregeld. Toch blijkt dat gebruikers dit niet weten of er geen gebruik van maken. Tijdens dit project hebben wij ze in elk geval gewezen op het bestaande inzamelsysteem”.

 

MEER INFORMATIE
Rapportage Bezemactie 2018 Schoon Water Zeeland (pdf)

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.