secundair logo knw 1

Laag water in de IJssel. Foto Rijn en IJssel

Om de droogte in de Achterhoek effectief te kunnen bestrijden, gaan de provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, drinkwaterbedrijf Vitens, tien gemeenten en nog een aantal partijen intensief samenwerken. Ze willen hun kennis delen en doorpakken met mogelijk ‘onorthodoxe maatregelen’.

In het programmaplan ‘Doen, delen, doordénken en doorpakken’ beschrijven ze de problematiek en de eerste stappen die nodig zijn om oplossingen te vinden. Het plan is inmiddels door de provincie, het waterschap en de meeste gemeenten vastgesteld zegt woordvoerder Petra Augustijn van Rijn en IJssel. Ook drinkwaterbedrijf Vitens, LTO Noord, diverse natuurorganisaties en de 8RHK-ambassadeurs doen mee. Nu moet het concreet uitgewerkt worden.

De droge en warme zomers van de afgelopen jaren hebben ernstige consequenties voor de Achterhoek, aldus de initiatiefnemers. De grond bestaat overwegend uit zand, veel grond is verdicht en het landschap is hellend en in grote mate ontwaterd. Daardoor stroomt neerslag sneller weg of verdampt het in plaats van dat het door de bodem wordt opgenomen. Ook nu nog is het volgens het waterschap, ondanks de regen in oktober, ‘zeer droog’.

Trendbreuk
Inmiddels is volgens de bestuurders ook duidelijk dat de droogte zich niet zomaar laat oplossen door extra wateraanvoer, door waterwinningen te stoppen of door bestaande landbouw naar kringlooplandbouw om te vormen.

"De noodzaak om ervoor te zorgen dat de Achterhoek is aangepast op de gevolgen van het veranderend klimaat dwingt ons tot keuzes, een trendbreuk met het verleden, en het vinden van alternatieve antwoorden. Geen eenvoudige opgave, maar we gaan er wel mee aan de slag."

Dat doen ze door een langetermijnvisie te ontwikkelen, gericht op 2050, en door te experimenteren en daarvan te leren.

Etalage
In het programmaplan worden verschillende reeds in gang gezette initiatieven genoemd waar de beoogde integrale aanpak al zichtbaar wordt. Zo gaan Vitens, provincie en waterschap in ‘t Klooster samen met belanghebbenden aan de slag om tot een goede inpassing van de drinkwaterwinning te komen.

In de Landgoederenzone Baakse Beek wordt samen met landgoedeigenaren en boeren gezocht naar een klimaatbestendige inrichting in combinatie met betere verdienmodellen. In Nationaal Landschap Winterswijk worden maatregelen tegen droogte gekoppeld aan de aanpak van de stikstofproblematiek.

Een digitale ‘etalage’, mogelijk in combinatie met een krant of bulletin, sociale media en manifestaties, moet inwoners, bedrijven en organisaties in de Achterhoek op de hoogte houden van en betrekken bij wat in hun omgeving gaat gebeuren.

Hogere peilen
Om beter toegerust te zijn op een mogelijke vierde droge zomer volgend jaar, worden nu alvast maatregelen genomen. Zo zet Rijn en IJssel in het winterseizoen op grote schaal het peil op in de door het waterschap beheerde watergangen om water maximaal vast te houden. Tijdelijk worden hogere peilen ingesteld dan tot nu toe gebruikelijk en waar nodig worden aanvullende maatregelen genomen als het ophogen van stuwen.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Rijn en IJssel + link naar programmaplan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.