secundair logo knw 1

Portretten ontleend aan social media (Linkedin, Twitter). Foto's van Marie-Louise Meijer en Gerard Hofmeijer ontbreken

Negen medewerkers van waterschappen dingen mee naar de verkiezing van Ambtenaar van het Jaar 2019. Onder de genomineerden zijn twee medewerkers van respectievelijk waterschap Limburg, Noorderzijlvest en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De waterschapsambtenaren komen uit alle delen van het land. De verkiezing wordt voor de negende keer gehouden.

De prijs is een initiatief van het netwerkplatform Publiek Denken. Met de verkiezing wil het platform de aandacht vestigen 'op een beroepsgroep die vooral achter de schermen opereert'. Op dinsdag 10 december worden de prijs voor Ambtenaar van het Jaar en de publieksprijs uitgereikt.

Tot en met 31 oktober kan worden gestemd. De jury onder leiding van Eveline de Kruijk, secretaris-directeur van waterschap Drents Overijsselse Delta, bepaalt vervolgens wie de beste ambtenaar is.

Er is een lijst gepubliceerd met 100 ambtenaren die kans maken op de verkiezing tot Ambtenaar van het Jaar. De genomineerden worden gekarakteriseerd met omschrijvingen van collega’s. Uit de wereld van de waterschappen staan negen ambtenaren (in alfabetische volgorde) op de lijst:

Alex Sakes, directiesecretaris, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier; Anton Koot, senior-beleidsadviseur, waterschap Vallei en Veluwe; Ate Wijnstra, projectmanager Hoogwaterbescherming, waterschap Noorderzijlvest; Gerard Hofmeijer, coördinator Leren en Ontwikkelen, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier; Heleen Kiela, beleidsmedewerker Waterkwantiteit, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard; Marie-Louise Meijer, senior-beleidsadviseur bij waterschap Hunze en Aa’s; Maurice Lunenborg, teamleider Plannen en Projecten, waterschap Noorderzijlvest; Myrjam de Graaf, senior adviseur Hydrologie, waterschap Limburg en Peter van Duijnhoven, vakspecialist Regiobeheer, waterschap Limburg.

De door collega's ingebrachte motivaties zijn vleiend. In samenvatting:

  • ‘Uiterst intelligent en betrokken bij de organisatie’ (Sakes)
  • ‘Projectleider met veel flair, tact en bevlogenheid’ (Koot)
  • ‘Een groot inspirator voor iedereen die met hem samenwerkt’ (Wijnstra)
  • 'Een zeer ervaren techneut in de waterwereld die de jeugd en techniek bij elkaar brengt' (Hofmeijer)
  • ‘Vastberaden in haar doelstelling, helder in haar communicatie en zeer beminnelijk als collega’ (Kiela)
  • ‘Zij weet ingewikkelde materie zo te presenteren dat het begrijpelijk wordt voor bijna iedereen’ (Meijer)
  • ‘Hij zet zichzelf iedere dag maximaal in om met elkaar de doelen te realiseren’ (Lunenborg)
  • ‘Het drukst bezet, maar toch maakt ze tijd voor iedereen’ (De Graaf)
  • ‘Altijd positief gestemd en neemt de medemens mee de natuur in om vol passie over onder andere Bevers te praten’ (Van Duijnhoven).

Update 24/10: Nominatie Gerard Hofmeijer toegevoegd.

 

MEER INFORMATIE
Lijst met genomineerde ambtenaren
De motivaties

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.