0
0
0
s2sdefault

Abdij Koningshoeven bij Tilburg gaat het afvalwater van bier zuiveren met tropische planten en micro-organismen. Het initiatief komt van waterschap De Dommel.

In de monumentale Abdij Koningshoeven wordt onder meer het befaamde trappistenbier La Trappe geproduceerd. Dat levert nogal wat afvalwater op: jaarlijks evenveel als het afvalwater van vijfduizend huishoudens, bijna een miljoen kuub. Al dat water moet vervoerd worden naar een afvalwaterzuivering.


“Het is logisch dat de abdij de focus heeft op de bierproductie en niet op de zuivering van het afvalwater. Maar voor ons als waterschap is dat net andersom”, zegt woordvoerder Martin Bouwman van waterschap De Dommel. “Toen we het idee opperden voor een waterzuivering ter plekke, sprong de vonk al snel over.”


De zuivering van Koningshoeven krijgt een vorm die voor de abdij aantrekkelijker is dan de ‘traditionele’ grote grijze bakken. Naast de abdij wordt een kas gebouwd met tropische planten en micro-organismen. Het afvalwater van het bier, maar ook van het jamfabriekje, de banketbakkerij en de kaasmakerij van de abdij, wordt langs de wortels geleid, die de toxische stoffen eruit filteren. Het gefilterde water wordt hergebruikt voor de irrigatie van de grond rondom de abdij.


Dat de zuivering de vorm heeft van een kas die voor publiek aantrekkelijk is, is voor het waterschap geen doel, maar een “mooie bijkomstigheid”, zegt Bouwman. “Voor ons staat voorop dat deze vorm van zuiveren duurzamer en natuurlijk is en dat er geen transport meer nodig is. Maar de vormgeving kan wel een extra pluspunt zijn.” Van een trend is volgens hem zeker (nog) geen sprake. “Deze natuurlijke vorm van zuivering is lang niet overal mogelijk. Maar we overwegen het wel op meerdere locaties, bijvoorbeeld bij nieuwbouwwijken.”


De bouw van de tropische plantenkas bij Abdij Koningshoeven begint in januari en kost 2 miljoen euro. De abdij staat garant voor dat bedrag.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Prima initiatief van Delfland om juist in deze tijd van opstellen van waterprogramma's de link van klimaatverandering met het publiek te delen!
Jan Willem Rijke, Provincie Zuid-Holland.
Adviescommissies prima!
Goed alternatief is het uitgangspunt van 2008: Verkiezingen van belangenorganisaties.
Bestuurders met kennis van waterzaken vind ik zeer gewenst bij een technische uitvoeringsorganisatie wat de waterschappen zijn. Ik zie agrarische sector en industrie graag vertegenwoordigd in de waterschapsbestuurders, maar dan net als inwoners, als gekozen belangenorganisatie. Nu dubbele stem en zelfs driedubbele macht in het bestuur: Verstopt bij CDA en VVD en met geborgde macht als "geborgde zetel" met garantie op plek in Dagelijks Bestuur.
Zoals het zich doet aanzien zal het een geslepen insteek worden waarbij de veelal inmiddels zwaar gedupeerden aan het einde van hun latijn de duimschroeven worden opgedraaid door middel van het ondertekenen van verklaringen waarmee men afstand neemt van gerechtelijke procedures. Want er zou maar eens een gedupeerde bij het hof in het gelijk worden gesteld waardoor sprake van een precedentwerking.
Waar het echt om zou moeten gaan is de harde waarheid, het waarom juist de zwaar gedupeerden na zeven jaar dan wel langer nog altijd hun schade niet vergoed of een voor de veiligheid noodzakelijke versterking wordt bemoeilijkt/vertraagd. Groningers worden vermorzeld door Haagse corruptie. Zorgvuldig uitgedokterde snode plannen, waarbij de ene na de andere blokkade wordt opgetrokken om juist de zwaar gedupeerden eindeloos in een onmogelijke en zwaar belastende situatie te houden. Net zolang tot ze er letterlijk bij neervallen. Het Haagse ontzorgen en ruimhartig geld uitsluitend het eigen belang en de gedupeerde heeft het nakijken.
Ik verhuurde eens mijn studio met tuin aan Canadezen. In mijn schuur had ik enorme overlast duizendknoop. Zij waarschuwden mij hiervoor. Ook een ramp in hun land en zeiden dat de enige bestrijdingsmethode was: overgieten met kokend water. Ik zweer: het was weg!!!!! Heel soms steekt iets weer de kop op uit een verwaarloosde tuin v d buren.
Ik denk dat het Nederland weleens miljoenen kan schelen als zij deze methode zou toepassen.
A.D. vander Wees te Delft
Moderniseren uit oogpunt van democratie. Het is zoals zo vaak ook hier het geval dat blijkens het artikel er veel meer belangen spelen. sommige particuliere belangen, zoals die van een boer, kunnen heel goed essentieel samenvallen met het algemeen belang. Bestuurders, Tweede Kamerleden hebben vaak, nemen vaak te weinig tijd om een wetsvoorstel goed voor te bereiden, ontberen kennis door beperkte steun van van medewerkers. Er zijn te weinig medewerkers om sommige wetten zodanig te doorgronden op hun consequenties dat er rammelende wetgeving kan ontstaan. Iets waar de Raad van State ter zake kundig regelmatig op wijst. (niet mijn wijsheid, zie artikel in NRC 30 september)
Ik ben blij dat Delfland behoedzaam opereert en geen kind met het badwater weg gooit.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.