secundair logo knw 1

Beeld van de versterkte Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer I Foto HWBP

Fractievoorzitter Kees Romijn van de VVD in het algemeen bestuur van Rivierenland is kritisch over de wijze waarop het waterschap de problemen met de verzakte huizen langs de Lekdijk aanpakt. Samen met Annemieke Stallaert, burgerlid voor de VVD in de commissie waterveiligheid van het waterschap, vindt hij het ‘zorgwekkend’ dat er vooral gewerkt wordt vanuit ‘een papieren controle en niet vanuit controle in het veld’.

kees romijn pak 170 vk Kees RomijnDe bestuurders uiten hun kritiek in een uitzending van het onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV dat morgenavond (zondag) 19:00 uur te beluisteren is op NPO Radio 1. Volgens een persaankondiging van het journalistieke platform zeggen de bestuurders dat het veel te lang heeft geduurd voordat de problemen op het dijkversterkingstraject Kinderdijk-Schoonhovenseveer in beeld kwamen bij de top van het waterschap.

Annemieke Stallaert 170 vk Annemieke StallaertHet gaat om de versterking van het tien kilometer lange traject van de Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer gedurende de periode van 2013 tot en met 2018. De versterking was een ingewikkeld project door de slappe veenachtige ondergrond, met als extra complicerende factor de circa 450 panden die langs en soms in de dijk zijn gebouwd. Een aantal van de woningen liep scheuren op tijdens de werkzaamheden.

De versterking is naderhand bekritiseerd door professor Stefan van Baars, specialist in grondmechanica en funderingstechniek. In zijn rapport ‘De Lekdijk is lek gestoken!’ stelde hij dat er verkeerde technieken zijn toegepast waardoor woningen achter de dijk te kampen kregen met ernstige scheurvorming. Het onderzoek van Van Baars leidde tot een vervolgonderzoek van Deltares naar de toegepaste technieken. Het kennisinstituut stelde vast dat er geen acuut veiligheidsrisico was.

In de uitzending van Pointer wordt onder meer verwezen naar de commissie Van der Vlist, die de schadeafhandeling heeft onderzocht. De commissie, waarvan het rapport eerder dit jaar verscheen, was kritisch en stelde onder meer dat er bij de afhandeling van de schade weinig oog is geweest voor de bewoners. Zo noemde ze het schrijnend dat zo’n dertig schadedossiers na zeven jaar nog steeds niet waren afgehandeld.

De commissie raadde het waterschap aan de regie van de schadeafhandeling, die volgens het design & construct-contract op het bordje lag van de aannemer, in eigen hand te nemen. Ook adviseerde de commissie om coulant te zijn in de afhandeling. Het waterschap zei de adviezen over te nemen en kondigde aan een eigen schadebureau in te stellen en de bewoners de mogelijkheid van een ‘second opinion’ aan te bieden op kosten van het waterschap.

In de uitzending van Pointer wordt gesteld dat bewoners vooralsnog geen voorstel krijgen waar ze mee akkoord kunnen gaan.

Romijn zegt, aldus de persaankondiging, dat het waterschap een probleem heeft met de zichtbaarheid tijdens de werkzaamheden. Bewoners die hun beklag willen doen over de uitvoering door de aannemer, vinden geen gehoor bij de organisatie van het waterschap, aldus de VVD-bestuurder. Stallaert vindt dat ‘zorgwekkend’, zo stelt Pointer in de persaankondiging. “De aannemer kreeg heel veel vrijheid om problemen zelf op te lossen, maar dan dien je als waterschap wel de vinger aan de pols te houden en dat is niet gebeurd. En het is niet duidelijk waarom dat niet is gebeurd”, zegt Stallaert.

 

LEES OOK
Waterschap Rivierenland schoot tekort bij schadeafhandeling versterking Lekdijk
Deltares: bij versterkte Lekdijk geen acuut waterveiligheidsrisico
Kritisch onderzoek naar 'lek geprikte' Lekdijk zet Rivierenland op scherp
Interview Stefan van Baars: 'De overheid kan een burger compleet kraken'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.