secundair logo knw 1

Foto: Geothermie Nederland

In 2021 is 6,4 petajoule aardwarmte geproduceerd. Dit betekent een lichte stijging ten opzichte van het jaar daarvoor toen het om 6,2 petajoule ging. Volgens brancheorganisatie Geothermie Nederland blijft de enorme potentie van aardwarmte nog sterk onbenut.

De geothermiesector maakte vorig jaar eigenlijk een pas op de plaats, nadat in 2020 de toepassing van aardwarmte nog met 10 procent steeg. Slechts een handjevol projecten kwamen erbij. Aan het eind van 2021 waren er 24 locaties met in totaal 31 doubletten (zie infographic).

In deze aardwarmteputten wordt warm water gehaald uit de diepe ondergrond en daarna gebruikt als warmtebron voor woningen en bedrijven. Vervolgens wordt het afgekoelde water weer in de aarde opgeslagen.

Geothermie Nederland wijst erop dat het gebruik van aardwarmte momenteel een besparing oplevert van ruim 181 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. Dat is te vergelijken met het aardgasverbruik van de stad Eindhoven. De uitstoot van CO2 wordt zo met 342.000 kiloton teruggedrongen.

Realisatie van nieuwe projecten onzeker
De potentie van aardwarmte is enorm, stelt de brancheorganisatie. Hiermee kan ongeveer 25 procent van de warmtevraag in Nederland duurzaam worden ingevuld en zelfs meer dan 50 procent in de landbouw. Er zijn ruim zeventig projecten die de komende jaren willen starten. Daarvoor is het wel nodig dat subsidie, vergunningen en warmtevraag op tijd worden geregeld.

Dat blijkt een probleem gezien de negentien nieuwe projecten waarvoor al in 2021 de SDE++ subsidie (regeling voor de stimulering van duurzame energieproductie en klimaattransitie) is toegekend. Het is volgens Geothermie Nederland nog onzeker of zij tijdig van de grond komen. Bij deze projecten loopt de vergunningverlening vertraging op of is de warmtevraag in de gebouwde omgeving nog complex. Geothermie Nederland wil daarom dat de realisatietermijn van de SDE++ subsidie wordt verlengd van vier naar zes jaar.

Wijziging van Mijnbouwwet
In februari is de Tweede Kamer akkoord gegaan met een aantal aanpassingen van de Mijnbouwwet om geothermie beter mogelijk te maken. Er komt wel een wettelijk verbod om te boren naar aardwarmte in gebieden die bestemd zijn voor de winning van drinkwater uit grondwater.

Voorzitter Hans Bolscher van Geothermie Nederland ziet de wijziging van de Mijnbouwwet – die waarschijnlijk op 1 januari 2023 in werking treedt – als een steuntje in de rug vanuit de politiek. “Maar de overheid moet echt versnellen om die potentie voor duurzame warmte - juist nu - te kunnen realiseren.”

Infographic Geothermie cijfers 2021

MEER INFORMATIE
Bericht van Geothermie Nederland
H2O Actueel: wijziging Mijnbouwwet
H2O Actueel: ‘klaar voor sterke groei’
H2O Actueel: aardwarmte in 2020

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/