secundair logo knw 1

Om te voorkomen dat microverontreinigingen en microplastics in het water terecht komen moet de Europese Unie maatregelen nemen zodat bestaande wetgeving beter wordt ingevoerd en nageleefd. Daarnaast moeten producenten verantwoordelijkheid worden gesteld voor vervuiling door hun producten. Daartoe moet producentenverantwoordelijkheid worden ingevoerd.

Dit staat in de studie die is gedaan door consultancy Deloitte in opdracht van EurEau, de Europese Federatie van nationale koepelorganisaties in de water- en afvalwatersector. Het onderzoek richt zich op de verantwoordelijkheid van producenten om te voorkomen dat microverontreinigingen in het milieu terecht komen.

EurEau stelt op basis van de studie vast dat controles aan de bron niet volledig worden geïmplementeerd in de EU, ondanks duidelijke bepalingen in artikel 191.2 van het EU-Verdrag. 

Als gevolg worden producten die potentieel gevaarlijke stoffen bevatten nog steeds op de markt gebracht en worden mens en milieu daardoor aanhoudend blootgesteld aan de mogelijk schadelijke effecten, aldus de studie.

Zuiveringsstappen
Ingrijpen is nodig om het water betaalbaar te houden. Gebeurt dat niet dan moeten afwaterbeheerders en drinkwaterproducenten nieuwe en dure zuiveringsstappen invoeren om microverontreinigingen en microplastics uit het water te halen. In het onderzoek wordt gesproken over enkele miljarden euro’s per jaar aan extra kosten voor de extra zuivering. De rekening daarvan komt terecht bij de watergebruikers.

EurEau stelt daarbij de vraag waarom gebruikers moeten betalen, terwijl ze niet verantwoordelijk zijn voor de vervuiling. Controle bij de bron is de eerste stap die de EU moet zetten om het doel van nulvervuiling te bereiken, zegt secretaris-generaal Oliver Loebel van EurEau. In het onderzoeksrapport wordt gesteld dat controle aan de bron cruciaal is.

Niet genoeg
Maar in de studie stelt Deloitte tevens dat die maatregel niet genoeg zal zijn om het probleem van de microverontreiniging aan te pakken. Ook moet er werk worden gemaakt van de invoering van Extended Producer Responsibility (EPR), producentenverantwoordelijkheid.

Zo’n regeling maakt de producent onder meer financieel verantwoordelijk voor de hele levenscyclus van zijn product, inclusief het verwijderen van de vervuiling. De gedachte daarbij is dat deze verantwoordelijkheid de producent stimuleert om verontreiniging bij de bron te voorkomen.

De EU-wetgeving biedt mogelijkheden om het principe van de vervuiler betaalt door middel van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid toe te passen, aldus het onderzoek. Een veelbelovend voorbeeld is de recente toepassing van EPR op een aantal plastic wegwerpproducten, zegt Loebel van EurEau. Door die maatregel wordt niet alleen het milieu beschermd, maar ook de kosten voor afvalwaterbeheerders en consumenten beperkt.

 

MEER INFORMATIE
Keep our water affordable; extend producers’ responsibility

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.