secundair logo knw 1

Afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder krijgt een flinke facelift I Foto: Rijnland

De aannemers voor de ingrijpende renovatie en uitbreiding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder zijn bekend. Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat in zee met BESIX en de combinatie Zuiver-én HWP waarin Dura Vermeer, ADS Groep Water en Hoppenbrouwers samenwerken.

BESIX is geselecteerd voor de waterlijn en Zuiver-én HWP voor de sliblijn. De aannemers doen mee aan een gezamenlijk bouwteam waarin ook Rijnland en de betrokken ingenieursbureaus zitting nemen. Gisteren (21 mei) zijn de bouwovereenkomsten getekend.

Rijnland koos deze aannemers onder meer vanwege hun kijk op samenwerking, duurzaamheid en circulariteit, bijvoorbeeld als het gaat om materiaalkeuzes. Simone Boogaard, directeur water, licht toe: “De aanbiedingen van de aannemers zijn niet alleen getoetst op hun visie op samenwerken, maar ook hoe zij die praktisch invullen. En daarmee hebben de aannemers aan de voorkant gewerkt aan hun teams.”

Gunning in twee fasen
De gunning vindt plaats in twee fasen. In fase 1 maakt het bouwteam definitieve ontwerpen voor de water- en de sliblijn op afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder. Hierbij zullen respectievelijk de biologische zuiveringstechnologie Nereda en de innovatieve slibvergistingstechnologie Ephyra – beide gepatenteerd door Royal HaskoningDHV – worden toegepast.

In fase 2 gaat het om de uitvoering, meldt Rijnland in een bericht. “De aannemers kunnen een aanbieding doen voor de uitvoering en zo kan de volledige prijs vastgesteld worden. Daarna kan de spreekwoordelijke schop in de grond.” Naar verwachting wordt het project in 2031 afgerond.

Directeur Mark Bakker van Dura Vermeer is positief over de door Rijnland gekozen twee-fasen aanpak. “Die is gericht op samenwerking, op transparantie en op vertrouwen in elkaar. Ons inziens dé basis voor zo’n succesvol project.”

Nic De Roeck, algemeen directeur van BESIX Nederland, heeft het over een uitdagende opgave gezien de grootte en complexiteit van de zuivering. “Deze opgave vereist een aanpak die gericht is op het bundelen van elkaars kennis en krachten in het bouwteam op basis van een plezierige en respectvolle samenwerking.”


H2O etalage no.5 mei 24

H2O mei 2024


Grootste project ooit voor Rijnland
In een interview met H2O begin april noemt hoogheemraad Bas Knapp de vernieuwing van awzi Haarlem Waterpolder “het grootste project ooit in onze geschiedenis.” In het najaar neemt het algemeen bestuur een besluit over het verstrekken van het uitvoeringskrediet. “Dat wordt voor ons een historisch moment”, aldus Knapp.

Dit staat los van de twee fasen van het bouwteam, laat Rijnland weten in een toelichting aan H2O. “Het uitvoeringskrediet wordt gebaseerd op de voorlopige ontwerpen en daaruit voortvloeiende kostenramingen. Parallel eraan worden de definitieve ontwerpen gemaakt door de bouwteampartners. De contracten voor fase 2 worden afgesloten na het vaststellen van het uitvoeringskrediet.”

Eerst samenwerking vormgegeven
Rijnland meldt dat na de gunning er nu eerst een meerdaagse ‘project start up’ met de bouwteampartners wordt gehouden. “Tijdens deze dagen richten wij op hoe we de samenwerking vorm gaan geven. Beide aannemers hebben natuurlijk hun eigen plannen en visie op samenwerken ingediend en we kijken ernaar uit om er samen één team van te maken.”

De partijen blikken ook gezamenlijk vooruit naar de uitdagingen. Het gaat om het aanvragen van de omgevingsvergunningen en het uitwerken van een maakbaar definitief ontwerp per deelproject binnen de meegegeven projectkaders. Er zal daarbij veel aandacht zijn voor duurzaamheid en circulariteit.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/