secundair logo knw 1

Afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder krijgt een flinke facelift I Foto: Rijnland

De aannemers voor de ingrijpende renovatie en uitbreiding van de afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder zijn bekend. Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat in zee met BESIX en de combinatie Zuiver-én HWP waarin Dura Vermeer, ADS Groep Water en Hoppenbrouwers samenwerken.

BESIX is geselecteerd voor de waterlijn en Zuiver-én HWP voor de sliblijn. De aannemers doen mee aan een gezamenlijk bouwteam waarin ook Rijnland en de betrokken ingenieursbureaus zitting nemen. Gisteren (21 mei) zijn de bouwovereenkomsten getekend.

Rijnland koos deze aannemers onder meer vanwege hun kijk op samenwerking, duurzaamheid en circulariteit, bijvoorbeeld als het gaat om materiaalkeuzes. Simone Boogaard, directeur water, licht toe: “De aanbiedingen van de aannemers zijn niet alleen getoetst op hun visie op samenwerken, maar ook hoe zij die praktisch invullen. En daarmee hebben de aannemers aan de voorkant gewerkt aan hun teams.”

Gunning in twee fasen
De gunning vindt plaats in twee fasen. In fase 1 maakt het bouwteam definitieve ontwerpen voor de water- en de sliblijn op afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder. Hierbij zullen respectievelijk de biologische zuiveringstechnologie Nereda en de innovatieve slibvergistingstechnologie Ephyra – beide gepatenteerd door Royal HaskoningDHV – worden toegepast.

In fase 2 gaat het om de uitvoering, meldt Rijnland in een bericht. “De aannemers kunnen een aanbieding doen voor de uitvoering en zo kan de volledige prijs vastgesteld worden. Daarna kan de spreekwoordelijke schop in de grond.” Naar verwachting wordt het project in 2031 afgerond.

Directeur Mark Bakker van Dura Vermeer is positief over de door Rijnland gekozen twee-fasen aanpak. “Die is gericht op samenwerking, op transparantie en op vertrouwen in elkaar. Ons inziens dé basis voor zo’n succesvol project.”

Nic De Roeck, algemeen directeur van BESIX Nederland, heeft het over een uitdagende opgave gezien de grootte en complexiteit van de zuivering. “Deze opgave vereist een aanpak die gericht is op het bundelen van elkaars kennis en krachten in het bouwteam op basis van een plezierige en respectvolle samenwerking.”


H2O etalage no.5 mei 24

H2O mei 2024


Grootste project ooit voor Rijnland
In een interview met H2O begin april noemt hoogheemraad Bas Knapp de vernieuwing van awzi Haarlem Waterpolder “het grootste project ooit in onze geschiedenis.” In het najaar neemt het algemeen bestuur een besluit over het verstrekken van het uitvoeringskrediet. “Dat wordt voor ons een historisch moment”, aldus Knapp.

Dit staat los van de twee fasen van het bouwteam, laat Rijnland weten in een toelichting aan H2O. “Het uitvoeringskrediet wordt gebaseerd op de voorlopige ontwerpen en daaruit voortvloeiende kostenramingen. Parallel eraan worden de definitieve ontwerpen gemaakt door de bouwteampartners. De contracten voor fase 2 worden afgesloten na het vaststellen van het uitvoeringskrediet.”

Eerst samenwerking vormgegeven
Rijnland meldt dat na de gunning er nu eerst een meerdaagse ‘project start up’ met de bouwteampartners wordt gehouden. “Tijdens deze dagen richten wij op hoe we de samenwerking vorm gaan geven. Beide aannemers hebben natuurlijk hun eigen plannen en visie op samenwerken ingediend en we kijken ernaar uit om er samen één team van te maken.”

De partijen blikken ook gezamenlijk vooruit naar de uitdagingen. Het gaat om het aanvragen van de omgevingsvergunningen en het uitwerken van een maakbaar definitief ontwerp per deelproject binnen de meegegeven projectkaders. Er zal daarbij veel aandacht zijn voor duurzaamheid en circulariteit.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.