secundair logo knw 1

De bouw van een duurzame slibgistingsinstallatie op de rioolwaterzuivering in Echten is weer een stap dichterbij gekomen. De aannemerscombinatie Van Hattum en Blankevoort en EQUANS (voorheen ENGIE) heeft de aanbesteding gewonnen en gaat nu samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta aan de slag met het ontwerp.

Het waterschap wil met de slibinstallatie groen gas gaan produceren. Ook wordt aquathermie gebruikt om het slibgistingsproces te verwarmen.

Aanvankelijk was het plan om ook CO2 af te vangen, het broeikasgas dat vrijkomt bij de productie van groen gas. Daartegen leefden binnen het algemeen bestuur echter nog te veel bezwaren. De nieuwe installatie wordt nu zodanig gebouwd dat dit in de toekomst alsnog ingepast kan worden.

Huishoudens
"Er waren geen subsidies voor en de afzetmogelijkheden waren nog onduidelijk", zegt beleidsadviseur Melanie Kuiper van WDODelta. "In het derde kwartaal van 2022 verwachten we hierover meer te weten. Dan komen we met een nieuw voorstel."

Naar groen gas daarentegen is voldoende vraag, aldus Kuiper. WDODelta denkt ongeveer 2 miljoen kuub per jaar aan het net te kunnen leveren. Dat is het gemiddelde verbruik van ongeveer dertienhonderd huishoudens.

De bestaande slibgistingsinstallatie in Echten werd begin 2019 uit bedrijf genomen, omdat die niet meer voldeed aan de veiligheidseisen. Later dat jaar besloot het waterschapsbestuur een nieuwe, gasveilige en duurzame installatie te bouwen. In mei 2020 stemde het algemeen bestuur hier onder voorwaarden mee in.

Circulair werken
De aannemerscombinatie gaat de nieuwe installatie samen met het waterschap ontwerpen, bouwen en deels ook onderhouden. Volgens WDODelta bevordert zo’n gezamenlijk traject de samenwerking. "Die moet leiden tot de beste, de meest slimme én innovatieve installatie die onze ambities op het gebied van duurzaam en circulair werken eer aandoet."

Naar verwachting gaat de schop begin 2023 de grond in. De nieuwe installatie wordt dan in 2024 opgeleverd.

 

MEER INFORMATIE
Informatiepagina WDODelta over rwzi Echten
Filmpje over de nieuwe slibinstallatie
H2O-bericht: Algemeen Bestuur WDODelta stemt onder voorwaarden in 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John