0
0
0
s2sdefault

De bouw van een duurzame slibgistingsinstallatie op de rioolwaterzuivering in Echten is weer een stap dichterbij gekomen. De aannemerscombinatie Van Hattum en Blankevoort en EQUANS (voorheen ENGIE) heeft de aanbesteding gewonnen en gaat nu samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta aan de slag met het ontwerp.

Het waterschap wil met de slibinstallatie groen gas gaan produceren. Ook wordt aquathermie gebruikt om het slibgistingsproces te verwarmen.

Aanvankelijk was het plan om ook CO2 af te vangen, het broeikasgas dat vrijkomt bij de productie van groen gas. Daartegen leefden binnen het algemeen bestuur echter nog te veel bezwaren. De nieuwe installatie wordt nu zodanig gebouwd dat dit in de toekomst alsnog ingepast kan worden.

Huishoudens
"Er waren geen subsidies voor en de afzetmogelijkheden waren nog onduidelijk", zegt beleidsadviseur Melanie Kuiper van WDODelta. "In het derde kwartaal van 2022 verwachten we hierover meer te weten. Dan komen we met een nieuw voorstel."

Naar groen gas daarentegen is voldoende vraag, aldus Kuiper. WDODelta denkt ongeveer 2 miljoen kuub per jaar aan het net te kunnen leveren. Dat is het gemiddelde verbruik van ongeveer dertienhonderd huishoudens.

De bestaande slibgistingsinstallatie in Echten werd begin 2019 uit bedrijf genomen, omdat die niet meer voldeed aan de veiligheidseisen. Later dat jaar besloot het waterschapsbestuur een nieuwe, gasveilige en duurzame installatie te bouwen. In mei 2020 stemde het algemeen bestuur hier onder voorwaarden mee in.

Circulair werken
De aannemerscombinatie gaat de nieuwe installatie samen met het waterschap ontwerpen, bouwen en deels ook onderhouden. Volgens WDODelta bevordert zo’n gezamenlijk traject de samenwerking. "Die moet leiden tot de beste, de meest slimme én innovatieve installatie die onze ambities op het gebied van duurzaam en circulair werken eer aandoet."

Naar verwachting gaat de schop begin 2023 de grond in. De nieuwe installatie wordt dan in 2024 opgeleverd.

 

MEER INFORMATIE
Informatiepagina WDODelta over rwzi Echten
Filmpje over de nieuwe slibinstallatie
H2O-bericht: Algemeen Bestuur WDODelta stemt onder voorwaarden in 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.