De Unie van Waterschappen heeft de inschrijvingstermijn voor de Waterinnovatieprijs met een week verlengd. Bedrijven, overheden en particulieren hebben nu tot 29 september de tijd om innovatieve ideeën in te dienen die het waterbeheer in Nederland duurzamer en goedkoper kunnen maken.
Volgens Judith de Jong van de Unie van Waterschappen is er geen speciale reden waarom de inschrijvingstermijn is verlengd, behalve dat de organisatie nog meer innovaties de gelegenheid wil geven om kans te maken op de Waterinnovatieprijs. "Daarnaast hebben we van sommige inzenders het verzoek gekregen om hen nog iets extra tijd te geven. Daar kunnen we op deze manier aan voldoen."
De Waterinnovatieprijs, die op 27 november zal worden uitgereikt, kent vier categorieën: 'Waterveiligheid', 'Schoon water', 'Voldoende water' en 'Energie en waterschappen'. De jury onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, beoordeelt de inzendingen op hun innovatieve, duurzame karakter en haalbaarheid als businesscase. Daarnaast is er een publieksprijs. Alleen projecten die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van waterschappen komen in aanmerking voor de Waterinnovatieprijs.
Meer informatie:
Over het spelreglement
Over de editie van vorig jaar
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.