0
0
0
s2smodern

Als onderdeel van de grote vernieuwingsoperatie van de Afsluitdijk wordt er een vismigratierivier van vier kilometer aangelegd. Hierdoor krijgen trekvissen vrij baan om tussen IJsselmeer en Waddenzee te zwemmen. De werkzaamheden zijn gestart en duren naar verwachting tot en met 2023.

De Afsluitdijk krijgt na bijna negentig jaar weer een gat, aldus de initiatiefnemers van de vispassage. Want bij de bouw van de dijk werd in 1932 het laatste gat gesloten. Het consortium Levvel, gevormd door bouwer BAM, baggeraar Van Oord en ontwikkelaar Rebel, is afgelopen maandag begonnen met het aanbrengen van de coupure in de waterkering. Dit gebeurt in opdracht van Rijkswaterstaat. Bij de voorbereiding zijn er eind vorig jaar al damwanden geplaatst voor de bouwkuip.

Tussen zoet en zout water
Deze opening is de opmaat naar de aanleg van de vismigratierivier naast de spuisluizen bij de Friese plaats Kornwerderzand. De rivier wordt vier kilometer lang en krijgt een kronkelende vorm. Volgens de planning moeten de werkzaamheden over vier jaar zijn afgerond.

Door de nieuwe vispassage kunnen miljoenen trekvissen zich straks gemakkelijk tussen Waddenzee en IJsselmeer bewegen. Dat is belangrijk, omdat zij zoet en zout water nodig hebben om op te groeien of zich voort te planten. Sommige vissoorten zullen zelfs via de Rijn naar Zwitserland toegaan. Er bestaat nu al wel de mogelijkheid om de sluizen te passeren, maar door de stroming kunnen alleen sterke zwemmers dat. In de nieuwe rivier kunnen vissen zich ook laten meevoeren.

Verbeterd voedselaanbod
De verbinding is een uitkomst voor onder meer de aal, harder, haring, houting, spiering, zalm en zeeforel. Er zijn ook soorten die in het IJsselmeer zullen blijven, maar wel profiteren van een verbeterd aanbod van voedsel. Dit geldt bijvoorbeeld voor de baars en de snoekbaars. Rondom de vismigratierivier zullen brakwatergebieden ontstaan, waarin het water op een natuurlijke wijze meebeweegt met het getij. Dit is aantrekkelijk voor vogels en voor zoogdieren als bruinvissen en zeehonden, omdat er meer voedsel beschikbaar zal zijn.

De bijzondere vispassage wordt gerealiseerd door De Nieuwe Afsluitdijk, een samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon en Súdwest-Fryslân. De initiatiefnemers van het project zijn de Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, It Fryske Gea, Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk en NetVISwerk. De vismigratierivier gaat 55 miljoen euro kosten.

 

MEER INFORMATIE
Provincie Fryslân over de start
Toelichting op het project
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".
Oh, er is 12 miljoen zoek maar "dat heeft geen materiële invloed". Natuurlijk niet. Is dit nou slechte communicatie of gewoon arrogantie? Geen woord van spijt. Of is het ook eigenlijk meer een 'bancair ongelukje', zoals vergeten om de parkeermeter te vullen? De waterschapsbank is geen gewone bank, maar een bank die risicoloos geld uitleent aan overheden. Want de overheid kan niet failliet gaan. En zijn er nog consequenties? Dit jaar geen bonussen en gratificaties voor de directie van de Waterschapsbank? Daar had H2O wel even mogen doorvragen!
De vraag is altijd wat van de opgegeven informatie betrouwbaar is. Nog niet te spreken over de kwaliteit van zuiveren, het toezicht daarop en het toezicht op de "lozers"?
Zo sprak ik vorig jaar overheidsmedewerkers uit Colombia. Zij moesten hun bedrijven zo ver zien te krijgen dat ze aan gingen koppelen op een rwzi. Hoe moeilijk dat wel niet bleek te zijn. Dan moest de overheid in ieder geval al niet moeilijk gaan doen over normeringen in aangeboden afvalwater en dergelijke, want anders gebeurde er gewoon niets.
Ik vrees dat de verkregen informatie erg onbetrouwbaar is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.