secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Aa en Maas

Op 17 augustus moest rioolwaterzuivering Aarle-Rixtel tijdelijk worden stilgezet nadat verhoogde gehaltes ammonium in het afvalwater werden aangetroffen. Vrijdag waarschuwde het waterschap nog geen water te gebruiken uit de Aa en aangrenzenden wateren, maar nu is het waterschap optimistisch over het herstel.

De verhoogde gehaltes ammonium werden veroorzaakt door een lozing van met ammonium vervuild water door een mestverwerker op industrieterrein BZOB. Het water was zo vervuild dat de rioolwaterzuivering het water niet meer volledig kon zuiveren. "We hebben de afgelopen dagen hard gewerkt om de RWZI weer goed te laten functioneren. Het is een biologische zuivering, dus de installatie werkt met bacteriën die stoffen in het rioolwater afbreken. We hebben met tankwagens met nieuwe bacteriën uit andere rioolwaterzuiveringsinstallaties naar Aarle-Rixtel gebracht om de werking weer op te peppen. Dat heeft resultaat gehad. De metingen van vandaag laten namelijk een aanzienlijke verbetering zien," zegt Joletta Noomen van het waterschap. "Dat maakt ons voorzichtig positief en we hopen dat de waardes binnen enkele dagen weer normaal zijn."

Tot dat moment blijft de waarschuwing van vorige week actueel. "Het ammonium zakt namelijk als een wolk de Aa af. Morgen gaan we metingen verrichten op verschillende plekken. De uitslagen daarvan verwachten we uiterlijk donderdag, zodat we dan met meer nieuws naar buiten kunnen komen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...