secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Aa en Maas

Op 17 augustus moest rioolwaterzuivering Aarle-Rixtel tijdelijk worden stilgezet nadat verhoogde gehaltes ammonium in het afvalwater werden aangetroffen. Vrijdag waarschuwde het waterschap nog geen water te gebruiken uit de Aa en aangrenzenden wateren, maar nu is het waterschap optimistisch over het herstel.

De verhoogde gehaltes ammonium werden veroorzaakt door een lozing van met ammonium vervuild water door een mestverwerker op industrieterrein BZOB. Het water was zo vervuild dat de rioolwaterzuivering het water niet meer volledig kon zuiveren. "We hebben de afgelopen dagen hard gewerkt om de RWZI weer goed te laten functioneren. Het is een biologische zuivering, dus de installatie werkt met bacteriën die stoffen in het rioolwater afbreken. We hebben met tankwagens met nieuwe bacteriën uit andere rioolwaterzuiveringsinstallaties naar Aarle-Rixtel gebracht om de werking weer op te peppen. Dat heeft resultaat gehad. De metingen van vandaag laten namelijk een aanzienlijke verbetering zien," zegt Joletta Noomen van het waterschap. "Dat maakt ons voorzichtig positief en we hopen dat de waardes binnen enkele dagen weer normaal zijn."

Tot dat moment blijft de waarschuwing van vorige week actueel. "Het ammonium zakt namelijk als een wolk de Aa af. Morgen gaan we metingen verrichten op verschillende plekken. De uitslagen daarvan verwachten we uiterlijk donderdag, zodat we dan met meer nieuws naar buiten kunnen komen."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.