Op 17 augustus moest rioolwaterzuivering Aarle-Rixtel tijdelijk worden stilgezet nadat verhoogde gehaltes ammonium in het afvalwater werden aangetroffen. Vrijdag waarschuwde het waterschap nog geen water te gebruiken uit de Aa en aangrenzenden wateren, maar nu is het waterschap optimistisch over het herstel.

De verhoogde gehaltes ammonium werden veroorzaakt door een lozing van met ammonium vervuild water door een mestverwerker op industrieterrein BZOB. Het water was zo vervuild dat de rioolwaterzuivering het water niet meer volledig kon zuiveren. "We hebben de afgelopen dagen hard gewerkt om de RWZI weer goed te laten functioneren. Het is een biologische zuivering, dus de installatie werkt met bacteriën die stoffen in het rioolwater afbreken. We hebben met tankwagens met nieuwe bacteriën uit andere rioolwaterzuiveringsinstallaties naar Aarle-Rixtel gebracht om de werking weer op te peppen. Dat heeft resultaat gehad. De metingen van vandaag laten namelijk een aanzienlijke verbetering zien," zegt Joletta Noomen van het waterschap. "Dat maakt ons voorzichtig positief en we hopen dat de waardes binnen enkele dagen weer normaal zijn."

Tot dat moment blijft de waarschuwing van vorige week actueel. "Het ammonium zakt namelijk als een wolk de Aa af. Morgen gaan we metingen verrichten op verschillende plekken. De uitslagen daarvan verwachten we uiterlijk donderdag, zodat we dan met meer nieuws naar buiten kunnen komen."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.