Boeren en andere gebruikers mogen in het zuidoostelijke deel van Noord-Brabant geen water meer halen uit sloten en beken. Hier heeft het dit jaar vrij weinig geregend volgens waterschap Aa en Maas. Het verbod is vandaag meteen ingegaan.
Daarmee heeft Aa en Maas als laatste Brabants waterschap een tijdelijk onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater ingesteld. In mei hadden Brabantse Delta en De Dommel dat al gedaan voor aanzienlijke delen van hun gebieden. De maatregel van Aa en Maas geldt voor het gebied rondom onder andere de gemeenten Deurne en Helmond en voor grofweg een deel van het Land van Cuijk (zie kaart onderaan). Het verbod is van kracht tot het moment dat het waterpeil weer op niveau is, aldus het waterschap.
Weinig geregend ten zuiden van Helmond
Het waterschap geeft als reden dat er dit jaar ten zuiden van Helmond aanzienlijk minder regen is gevallen dan in de rest van het werkgebied. Daarom is het grondwaterpeil hier het laagst en zakt het water in sloten en beken weg. Aa en Maas voert weliswaar zoveel mogelijk water aan via de Maas en de Peelkanalen, maar dat biedt onvoldoende soelaas.
Door het verbod dat onmiddellijk is ingegaan, mag geen water meer uit sloten en beken worden gehaald om akkers te beregenen of tuinen en sportvelden te besproeien. Er zijn enkele uitzonderingen zoals het gebruik van weidepompen om water aan vee te geven en onttrekkingen voor kapitaalintensieve teelten. Ook geldt het onttrekkingsverbod niet voor de Sambeekse Uitwatering, het Kanaal van Deurne, de Helenavaart en de Zuid-Willemsvaart door Helmond. In deze waterlichamen is nog genoeg water aanwezig.
Verbod voor vijvers door Vechtstromen
Ook waterschap Vechtstromen kondigde vandaag een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater aan, maar dat is beperkter. Vanaf volgende week maandag (27 juni) is het niet meer toegestaan om water uit openbare vijvers in stedelijk gebied te halen.
Vechtstromen acht dit nodig omdat vaak met grote tankauto’s water uit de vijvers wordt opgepompt. Daardoor daalt het waterpeil extra snel. Met als gevolg een vermindering van de waterkwaliteit, een toename van het risico op vissterfte en het ontstaan van blauwalgen en botulisme.
Maatregelen gehandhaafd
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) meldt in de droogtemonitor dat de grondwaterstanden laag zijn in diverse gebieden, terwijl lokaal beken zijn drooggevallen. Diverse maatregelen zoals onttrekkingsverboden en peilopzet blijven hierdoor gehandhaafd. Volgens de LCW doen zich echter in het algemeen weinig problemen voor.
Sinds 10 juni is er weinig neerslag gevallen en zijn de temperaturen wat hoger dan eerder. Het neerslagtekort stijgt dan ook. Momenteel is het landelijk gemiddelde neerslagtekort 127 millimeter. Dat is hoger dan gemiddeld voor de tijd van het jaar maar ligt wel iets onder het niveau van de 5 procent droogste jaren. Vanaf donderdag of vrijdag wordt weer neerslag van betekenis verwacht, laat de LCW weten.
Voldoende aanvoer Rijn en Maas
De afvoer van de Rijn is uitgekomen onder het afvoercriterium van 1.300 kubieke meter per seconde dat geldt voor de maand juni. Deze situatie zal waarschijnlijk niet lang duren. De voorspelling is dat het flink gaat regenen in de stroomgebieden van de Rijn en ook de Maas. Daarom wordt verwacht dat de Rijnafvoer vanaf komend weekend stijgt naar waarden rond de 1.300 kubieke meter per seconde.
Ook is de kans klein dat het afvoergemiddelde van de Maas bij Sint Pieter zal uitkomen onder het criterium van 25 kubieke meter per seconde (driedaags gemiddelde). De aanvoer van zowel de Rijn als de Maas is volgens de LCW voldoende voor de huidige watervraag op plekken waar zoetwateraanvoer mogelijk is.
Deze kaart geeft aan waar in het werkgebied van Aa en Maas vanaf 22 juni het onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater geldt I Beeld: Waterschap Aa en Maas
LEES OOK
H2O Actueel: droogtesituatie in tweede week van juni
Kamerbrief minister Harbers (IenW) n.a.v. vragen over ‘ongekende droogte’
- De film Wildlife Holland 5 Code Rood gaat over een diepe plas waar volgens deskundigen niet of nauwelijks leven is en daarom moet worden verondiept. Deze plas, De Vonkerplas, ligt in de Dreumelse Waard in het land van Maas en Waal. Vanaf 2019 tot 2022 ging ik op zoek naar het leven boven, maar ook onderwater.
Dit is de eerste onder water film van Nederland. In mijn zoektocht of er wel of geen leven zou zijn in diepe plassen ging ik als eerste opzoek naar zoetwater plankton. Dit zoetwater plankton bestaat uit zowel dierlijk als plantaardige organismen. Zonder dit plankton is er geen leven in diepe plassen. Ook zocht ik uit met welk soort grond plassen worden verondiept. Want inmiddels zijn vele plassen in Nederland al ondieper gemaakt om meer ecologische biodiversiteit te krijgen. Maar klopt dat wel? Is er geen leven in diepe plassen?
Wildlife Holland 5 CODE ROOD (official video) - Jeroworld 2022 - klik hier >>
Voor de bestaande woningen onder NAP zou het verplicht moeten worden dat bij ieder huis, aan-of-in het huis een bootje aanwezig zou zijn. Ja iedereen! Omdat bij een ramp mensen in doodsangst, de mensen met een boot zullen aanvallen ! En miljoenen van daken evacueren is ondoenlijk! Het ergste wat dan waarschijnlijk gaat gebeuren is dat alle mensen op het laatst in hun auto vluchten en in de file zullen verdrinken op de snelwegen in de polders !!
En waar dan bouwen vanaf nu? Op hogere grond, en daarbij zou ook bekeken kunnen worden of delen van de centraal gelegen Veluwe daarvoor gereserveerd zouden kunnen worden. Nederland is een land waar vooral de laaggelegen natuur uniek is, en je zou bij de bovengenoemde strategie grote delen van de lage polders kunnen inrichten voor plas/dras-natuur, zoals we vroeger Nederland ook hebben aangetroffen voor de Urbanisatie.
Mensen in andere wereld delen vragen of verplichten om wat aan de CO2 uitstoot te doen gaat niet werken. We willen niet onder ogen zie dat het in dichtbevolkt Nederland ooit nog eens ernstig mis zou kunnen gaan, maar nu zien we in Turkije en Syrië dat de natuur opnieuw onverbiddelijk kan zijn !