0
0
0
s2smodern

Waterschap Aa en Maas plaatst dit najaar 'een micro-waterkrachtcentrale' bij een stuw in de Aa, zo’n 750 meter stroomopwaarts van de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther. De opgewekte stroom wordt zowel voor de stuw zelf gebruikt als aan het net geleverd, goed voor het energieverbruik van 5 à 10 huishoudens, aldus het waterschap.

Aa en Maas wil bij de 4 stuwen in het werkgebied een waterrad plaatsen, naast Heeswijk-Dinther zijn dat ’s-Hertogenbosch (nabij militair oefenterrein Crèvecoeur), Grave (nabij gemaal van Sasse) en tussen Beek en Donk en Helmond (stuw de Schabbert).

Waterrad Ontwerp van het waterrad Het waterschap heeft het waterrad al getest. Dat gebeurde bij een kleinere stuw bij de rioolwaterzuivering Dinther. Nadien is een ontwerp gemaakt voor waterkrachtcentrales bij grotere stuwen. Dat wordt nu in de Aa uitgeprobeerd.

In de stuw in Heeswijk-Dinther wordt het rad eerst bij één van de twee kleppen van de stuw geplaatst. De stuwkracht brengt het rad in beweging, zodat stroom wordt opgewekt. Het waterschap kijkt of de micro-waterkrachtcentrale blijft werken bij alle water- en stuwstanden. Ook wordt gemonitord of vissen het rad kunnen passeren.

Als het rad voldoet, krijgt ook de tweede stuwklep een waterrad en kan de techniek worden toegepast bij de 3 andere stuwen.

De opgewekte stroom zal een kleine bijdrage leveren aan de ambitie van het waterschap om in 2030 energieneutraal zal zijn. Een grotere bijdrage (40 procent) moeten de velden met zonnepanelen leveren die op 7 rioolwaterzuiveringen in Oost-Brabant worden geplaatst. Ook met biogas (40 procent) wil Aa en Maas een grote stap zetten richting een energieneutraal waterschap.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.
@michiel wilhelmOke, lijkt me lastig, maar ook hier weer, mijn betoog ging over drinkwater, niet over hemelwater, wat natuurlijk ook (ook) belangrijk is. Succes.
@Piet BeltmanKlopt Piet, helemaal mee eens, maar mijn betoog gaat over drinkwater (besparing), niet over hemelwater.
Verder, hoe zouden we dat moeten meten / handhaven, en dan heeft het eerder betrekking op Rioolheffing, geen zaak van de waterschappen en helaas nog een brug te ver voor een waterspoor rekening lijkt me.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.