0
0
0
s2smodern

Waterschap Aa en Maas plaatst dit najaar 'een micro-waterkrachtcentrale' bij een stuw in de Aa, zo’n 750 meter stroomopwaarts van de Kilsdonkse Molen in Heeswijk-Dinther. De opgewekte stroom wordt zowel voor de stuw zelf gebruikt als aan het net geleverd, goed voor het energieverbruik van 5 à 10 huishoudens, aldus het waterschap.

Aa en Maas wil bij de 4 stuwen in het werkgebied een waterrad plaatsen, naast Heeswijk-Dinther zijn dat ’s-Hertogenbosch (nabij militair oefenterrein Crèvecoeur), Grave (nabij gemaal van Sasse) en tussen Beek en Donk en Helmond (stuw de Schabbert).

Waterrad Ontwerp van het waterrad Het waterschap heeft het waterrad al getest. Dat gebeurde bij een kleinere stuw bij de rioolwaterzuivering Dinther. Nadien is een ontwerp gemaakt voor waterkrachtcentrales bij grotere stuwen. Dat wordt nu in de Aa uitgeprobeerd.

In de stuw in Heeswijk-Dinther wordt het rad eerst bij één van de twee kleppen van de stuw geplaatst. De stuwkracht brengt het rad in beweging, zodat stroom wordt opgewekt. Het waterschap kijkt of de micro-waterkrachtcentrale blijft werken bij alle water- en stuwstanden. Ook wordt gemonitord of vissen het rad kunnen passeren.

Als het rad voldoet, krijgt ook de tweede stuwklep een waterrad en kan de techniek worden toegepast bij de 3 andere stuwen.

De opgewekte stroom zal een kleine bijdrage leveren aan de ambitie van het waterschap om in 2030 energieneutraal zal zijn. Een grotere bijdrage (40 procent) moeten de velden met zonnepanelen leveren die op 7 rioolwaterzuiveringen in Oost-Brabant worden geplaatst. Ook met biogas (40 procent) wil Aa en Maas een grote stap zetten richting een energieneutraal waterschap.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.