secundair logo knw 1

De restauratie van de Bovenlandse Sluis in Waalwijk heeft de Nationale Sluizenrestauratieprijs 2018 gewonnen. Waterschap Aa en Maas tekende voor de restauratie.

Dat werd vandaag op de Nationale Sluizendag in Marknesse bekendgemaakt. De prijs is ingesteld door de Stichting Historische Sluizen en Stuwen in Nederland (HSSN).

Slechte staat
De in 1989 gebouwde Bovenlandse Sluis is vorig jaar door bouwbedrijf Heijmans volledig gerestaureerd. De sluis verkeerde in slechte staat en voldeed niet meer aan de (veiligheids)normen. De totale restauratiekosten bedroegen ongeveer 2,5 miljoen euro.

De Bovenlandse Sluis ligt op een kruispunt van waterwegen en wordt door Aa en Maas gebruikt om waterstanden op peil te houden en overstromingen binnen het beheergebied te voorkomen. 

Restauratie
Bij de restauratie zijn het metselwerk, het beton en de natuurstenen onderdelen van de sluis hersteld. Ook zijn de schuiven gerepareerd of vervangen.

Tegelijkertijd is de volledige technische installatie aangepast en voorzien van techniek die het mogelijk maakt om de sluis op afstand te besturen en te controleren. Er is ook een educatieve buitenruimte gecreëerd en is er een vissluis aangebracht.

Dagelijks bestuurder William de Kleijn van waterschap Aa en Maas zegt op de site van het waterschap: "We zijn bijzonder blij met deze waardering voor de restauratie van deze sluis. Bij de aanbesteding hebben we ook uitdrukkelijk gekeken naar de kwaliteit."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?