secundair logo knw 1

De restauratie van de Bovenlandse Sluis in Waalwijk heeft de Nationale Sluizenrestauratieprijs 2018 gewonnen. Waterschap Aa en Maas tekende voor de restauratie.

Dat werd vandaag op de Nationale Sluizendag in Marknesse bekendgemaakt. De prijs is ingesteld door de Stichting Historische Sluizen en Stuwen in Nederland (HSSN).

Slechte staat
De in 1989 gebouwde Bovenlandse Sluis is vorig jaar door bouwbedrijf Heijmans volledig gerestaureerd. De sluis verkeerde in slechte staat en voldeed niet meer aan de (veiligheids)normen. De totale restauratiekosten bedroegen ongeveer 2,5 miljoen euro.

De Bovenlandse Sluis ligt op een kruispunt van waterwegen en wordt door Aa en Maas gebruikt om waterstanden op peil te houden en overstromingen binnen het beheergebied te voorkomen. 

Restauratie
Bij de restauratie zijn het metselwerk, het beton en de natuurstenen onderdelen van de sluis hersteld. Ook zijn de schuiven gerepareerd of vervangen.

Tegelijkertijd is de volledige technische installatie aangepast en voorzien van techniek die het mogelijk maakt om de sluis op afstand te besturen en te controleren. Er is ook een educatieve buitenruimte gecreëerd en is er een vissluis aangebracht.

Dagelijks bestuurder William de Kleijn van waterschap Aa en Maas zegt op de site van het waterschap: "We zijn bijzonder blij met deze waardering voor de restauratie van deze sluis. Bij de aanbesteding hebben we ook uitdrukkelijk gekeken naar de kwaliteit."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.