secundair logo knw 1

De restauratie van de Bovenlandse Sluis in Waalwijk heeft de Nationale Sluizenrestauratieprijs 2018 gewonnen. Waterschap Aa en Maas tekende voor de restauratie.

Dat werd vandaag op de Nationale Sluizendag in Marknesse bekendgemaakt. De prijs is ingesteld door de Stichting Historische Sluizen en Stuwen in Nederland (HSSN).

Slechte staat
De in 1989 gebouwde Bovenlandse Sluis is vorig jaar door bouwbedrijf Heijmans volledig gerestaureerd. De sluis verkeerde in slechte staat en voldeed niet meer aan de (veiligheids)normen. De totale restauratiekosten bedroegen ongeveer 2,5 miljoen euro.

De Bovenlandse Sluis ligt op een kruispunt van waterwegen en wordt door Aa en Maas gebruikt om waterstanden op peil te houden en overstromingen binnen het beheergebied te voorkomen. 

Restauratie
Bij de restauratie zijn het metselwerk, het beton en de natuurstenen onderdelen van de sluis hersteld. Ook zijn de schuiven gerepareerd of vervangen.

Tegelijkertijd is de volledige technische installatie aangepast en voorzien van techniek die het mogelijk maakt om de sluis op afstand te besturen en te controleren. Er is ook een educatieve buitenruimte gecreëerd en is er een vissluis aangebracht.

Dagelijks bestuurder William de Kleijn van waterschap Aa en Maas zegt op de site van het waterschap: "We zijn bijzonder blij met deze waardering voor de restauratie van deze sluis. Bij de aanbesteding hebben we ook uitdrukkelijk gekeken naar de kwaliteit."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.