0
0
0
s2smodern

De restauratie van de Bovenlandse Sluis in Waalwijk heeft de Nationale Sluizenrestauratieprijs 2018 gewonnen. Waterschap Aa en Maas tekende voor de restauratie.

Dat werd vandaag op de Nationale Sluizendag in Marknesse bekendgemaakt. De prijs is ingesteld door de Stichting Historische Sluizen en Stuwen in Nederland (HSSN).

Slechte staat
De in 1989 gebouwde Bovenlandse Sluis is vorig jaar door bouwbedrijf Heijmans volledig gerestaureerd. De sluis verkeerde in slechte staat en voldeed niet meer aan de (veiligheids)normen. De totale restauratiekosten bedroegen ongeveer 2,5 miljoen euro.

De Bovenlandse Sluis ligt op een kruispunt van waterwegen en wordt door Aa en Maas gebruikt om waterstanden op peil te houden en overstromingen binnen het beheergebied te voorkomen. 

Restauratie
Bij de restauratie zijn het metselwerk, het beton en de natuurstenen onderdelen van de sluis hersteld. Ook zijn de schuiven gerepareerd of vervangen.

Tegelijkertijd is de volledige technische installatie aangepast en voorzien van techniek die het mogelijk maakt om de sluis op afstand te besturen en te controleren. Er is ook een educatieve buitenruimte gecreëerd en is er een vissluis aangebracht.

Dagelijks bestuurder William de Kleijn van waterschap Aa en Maas zegt op de site van het waterschap: "We zijn bijzonder blij met deze waardering voor de restauratie van deze sluis. Bij de aanbesteding hebben we ook uitdrukkelijk gekeken naar de kwaliteit."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ach ach....wat een idioterie 'op het IJsselmeer kan t behoorlijk spoken', dus dempen we de boel????
Duizenden en duizenden watersporters weten alles van het IJsselmeer, vissers die er dagelijks hun brood verdienen, weten alles van het IJsselmeer.
Deze flauwekul is gewoon bedoeld om de boel tzt dicht te gooien!!!!
Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.