secundair logo knw 1

De restauratie van de Bovenlandse Sluis in Waalwijk heeft de Nationale Sluizenrestauratieprijs 2018 gewonnen. Waterschap Aa en Maas tekende voor de restauratie.

Dat werd vandaag op de Nationale Sluizendag in Marknesse bekendgemaakt. De prijs is ingesteld door de Stichting Historische Sluizen en Stuwen in Nederland (HSSN).

Slechte staat
De in 1989 gebouwde Bovenlandse Sluis is vorig jaar door bouwbedrijf Heijmans volledig gerestaureerd. De sluis verkeerde in slechte staat en voldeed niet meer aan de (veiligheids)normen. De totale restauratiekosten bedroegen ongeveer 2,5 miljoen euro.

De Bovenlandse Sluis ligt op een kruispunt van waterwegen en wordt door Aa en Maas gebruikt om waterstanden op peil te houden en overstromingen binnen het beheergebied te voorkomen. 

Restauratie
Bij de restauratie zijn het metselwerk, het beton en de natuurstenen onderdelen van de sluis hersteld. Ook zijn de schuiven gerepareerd of vervangen.

Tegelijkertijd is de volledige technische installatie aangepast en voorzien van techniek die het mogelijk maakt om de sluis op afstand te besturen en te controleren. Er is ook een educatieve buitenruimte gecreëerd en is er een vissluis aangebracht.

Dagelijks bestuurder William de Kleijn van waterschap Aa en Maas zegt op de site van het waterschap: "We zijn bijzonder blij met deze waardering voor de restauratie van deze sluis. Bij de aanbesteding hebben we ook uitdrukkelijk gekeken naar de kwaliteit."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.