0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Waterschap Aa en Maas investeert 10 miljoen euro in betere aan- en afvoer van water naar de Peel. Natuur en landbouw in de regio zullen ervan profiteren, zegt Aa en Maas.

Het algemeen bestuur van het waterschap stemde gisteren in met de kredietaanvraag van 10 miljoen euro om de Peelkanalen die het in beheer heeft, op orde te brengen. Niet alleen moet betere doorstroming van de Peelkanalen bijdragen aan droogtebestrijding en voorkomen van wateroverlast, ook wordt kwetsbare natuur in beken en Peelvenen beter beschermd, stelt het waterschap.

Het project behelst het baggeren van kanalen. Aa en Maas trekt hierin samen op met waterschap Limburg en Rijkswaterstaat. Elke partij knapt de kanalen op die ze in beheer heeft. De Peelkanalen vormen samen de hoofdinfrastructuur voor wateraanvoer en -afvoer voor de Peelregio. In 2014 kwamen de partijen al overeen om de wateraanvoer voor de Peelregio te vergroten van 3,4 m3/s naar tenminste 5,4 m3/s, zo blijkt uit de stukken bij de kredietaanvraag.

Watertekorten
Vergroting van de watertoevoer is nodig omdat het gebied structureel kampt met watertekorten. De droogte vorig jaar benadrukte dat de investering van groot belang is, zegt Peter van Dijk, portefeuillehouder Inrichting, beheer en onderhoud watersystemen van het dagelijks bestuur in een persverklaring van Aa en Maas.

Het kan zijn dat de kosten hoger uitvallen als blijkt dat de baggerspecie (naar schatting 70.000 m3) meer verontreinigd is dan nu aangenomen, wat de verwerking duurder maakt. Ook vormen illegale afvaldumpingen een risico. Tot slot bestaat de kans dat explosieven uit de Tweede Wereldoorlog worden aangetroffen. Afvoeren en onschadelijk maken van deze projectielen betekenen extra kosten. In de kredietaanvraag is met deze risico’s rekening gehouden; 1,69 miljoen euro is geoormerkt en wordt alleen ingezet als de onvoorziene uitgaven zich voordoen, aldus de kredietaanvraag.

Kwetsbaar
Behalve het baggeren van de kanalen, worden de kades langs de kanalen weer op de juiste hoogte gebracht, verstevigd en lekkages gedicht. Het op orde brengen en op orde houden van de kanaalkades is noodzakelijk voor een goede bescherming van de naastgelegen Peelvenen, staat in de stukken bij de kredietaanvraag. “Het daar beschermde en zich ontwikkelende hoogveen is kwetsbaar voor indringend kanaalwater (=Maaswater) en gebaat bij een gewaarborgde afdoende hydrologische isolatie.”

Onderhoudspaden langs de kanalen worden eveneens hersteld om ook in de toekomst het water goed en veilig te kunnen beheren. Ook worden stuwen gerenoveerd en zo geautomatiseerd dat de waterbeheerder het water straks slimmer kan sturen, schrijft Aa en Maas in de persverklaring.

In 2020 wordt begonnen met de fysieke werkzaamheden, in 2022 moeten ze klaar zijn.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het