secundair logo knw 1

Montagefoto van het maaien met een gps-sensor die data verzamelt en verstuurt.

Na drie pilots heeft waterschap Aa en Maas de primeur: de sloten in Oost-Brabant worden voortaan beheerd met een ‘digital twin’. Deze virtuele kopie van de sloot is gebaseerd op 3D-gegevens die tijdens het maaien met gps-sensoren worden verzameld.

Het waterschap spreekt van een ‘gamechanger’ in tijden van extreme droogte en - aan de andere kant - overstromingen. "Hiermee kunnen we sneller en beter bepalen wat we gaan doen bij voorspellingen van droogte en plensbuien. De stuwen open of juist dicht? Baggeren of juist niet?"

1110 Stephan van OrsouwStephan van OrsouwMet de 3D-maaitechniek kunnen de sloten veel vaker en veel preciezer in beeld gebracht worden, zegt Stephan van Orsouw, specialist beheer en onderhoud watersysteem bij het Brabantse waterschap. Hij is, samen met enkele leveranciers, vijf jaar bezig geweest om de digital twin voor elkaar te krijgen.

Tot nu toe schakelde het waterschap eens in de tien jaar landmeters in, die de waterlopen om de 200 meter handmatig meten. "Nu worden de sloten maar liefst twee keer per jaar gemeten en dan ook nog eens elke 5 meter", aldus Van Orsouw. "Dat betekent dus dat we in tien jaar tijd twintig metingen hebben."

Satelliet
Het meten gebeurt tijdens het maaien met behulp van een gps-sensor op de maaikorf. Die legt de beweging vast en zorgt daarmee voor een driedimensionaal beeld. De sensoren staan in verbinding met een satelliet, die de data doorstuurt naar de computers van het waterschap. Op basis van deze digitale kopie kunnen de hydrologen bijvoorbeeld berekenen of een sloot nog een plensbui kan hebben of op welke plekken gebaggerd moet worden.

"Waar we voorheen misschien wel 150 meter sloot baggerden, hoeven we nu wellicht maar 30 meter te doen, simpelweg omdat we specifieker kunnen bepalen wat waar nodig is", verklaart Van Orsouw. "We hebben onze basis beter op orde."

Een ander voordeel is volgens hem dat bij het 3D-maaien automatisch ook de ‘track and trace’ wordt vastgelegd, zodat het waterschap kan zien waar en wanneer een onderaannemer bezig is. Dat is geen controlemiddel, verzekert hij. "Maar het helpt ons wel bij bijvoorbeeld het beantwoorden van klachten van agrariërs en inwoners over maaien."

Onderaannemers
Aa en Maas is naar eigen zeggen het eerste waterschap dat de 3D-techniek, die bijvoorbeeld in het grondverzet al langer gebruikt wordt, inzet bij het maaien. Dat betekent dat onderaannemers vanaf volgend voorjaar ook wordt gevraagd om data aan te leveren.

"De meesten zien nut en noodzaak in en willen graag mee in de ontwikkeling", zegt Van Orsouw, die nog wel wat “aanloopmoeilijkheden” voorspelt. "En het succes zal natuurlijk ook afhangen van de kunde en ervaring van de kraanmachinist. Maar ik heb er veel vertrouwen in, we zijn niet over één nacht ijs gegaan."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!