Na drie pilots heeft waterschap Aa en Maas de primeur: de sloten in Oost-Brabant worden voortaan beheerd met een ‘digital twin’. Deze virtuele kopie van de sloot is gebaseerd op 3D-gegevens die tijdens het maaien met gps-sensoren worden verzameld.

Het waterschap spreekt van een ‘gamechanger’ in tijden van extreme droogte en - aan de andere kant - overstromingen. "Hiermee kunnen we sneller en beter bepalen wat we gaan doen bij voorspellingen van droogte en plensbuien. De stuwen open of juist dicht? Baggeren of juist niet?"

1110 Stephan van OrsouwStephan van OrsouwMet de 3D-maaitechniek kunnen de sloten veel vaker en veel preciezer in beeld gebracht worden, zegt Stephan van Orsouw, specialist beheer en onderhoud watersysteem bij het Brabantse waterschap. Hij is, samen met enkele leveranciers, vijf jaar bezig geweest om de digital twin voor elkaar te krijgen.

Tot nu toe schakelde het waterschap eens in de tien jaar landmeters in, die de waterlopen om de 200 meter handmatig meten. "Nu worden de sloten maar liefst twee keer per jaar gemeten en dan ook nog eens elke 5 meter", aldus Van Orsouw. "Dat betekent dus dat we in tien jaar tijd twintig metingen hebben."

Satelliet
Het meten gebeurt tijdens het maaien met behulp van een gps-sensor op de maaikorf. Die legt de beweging vast en zorgt daarmee voor een driedimensionaal beeld. De sensoren staan in verbinding met een satelliet, die de data doorstuurt naar de computers van het waterschap. Op basis van deze digitale kopie kunnen de hydrologen bijvoorbeeld berekenen of een sloot nog een plensbui kan hebben of op welke plekken gebaggerd moet worden.

"Waar we voorheen misschien wel 150 meter sloot baggerden, hoeven we nu wellicht maar 30 meter te doen, simpelweg omdat we specifieker kunnen bepalen wat waar nodig is", verklaart Van Orsouw. "We hebben onze basis beter op orde."

Een ander voordeel is volgens hem dat bij het 3D-maaien automatisch ook de ‘track and trace’ wordt vastgelegd, zodat het waterschap kan zien waar en wanneer een onderaannemer bezig is. Dat is geen controlemiddel, verzekert hij. "Maar het helpt ons wel bij bijvoorbeeld het beantwoorden van klachten van agrariërs en inwoners over maaien."

Onderaannemers
Aa en Maas is naar eigen zeggen het eerste waterschap dat de 3D-techniek, die bijvoorbeeld in het grondverzet al langer gebruikt wordt, inzet bij het maaien. Dat betekent dat onderaannemers vanaf volgend voorjaar ook wordt gevraagd om data aan te leveren.

"De meesten zien nut en noodzaak in en willen graag mee in de ontwikkeling", zegt Van Orsouw, die nog wel wat “aanloopmoeilijkheden” voorspelt. "En het succes zal natuurlijk ook afhangen van de kunde en ervaring van de kraanmachinist. Maar ik heb er veel vertrouwen in, we zijn niet over één nacht ijs gegaan."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Richard Bremer, CIO · 5 months ago
    Mooie ontwikkeling waarbij het idee is ontstaan bij Jeroen Waanders van het waterschap Drents Overijsselse Delta en nu door meerdere waterschappen in uitvoering wordt gebracht.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.
Interessant en leerzaam artikel. Als leek vraag ik me af of al die (waarschijnlijk) dure maatregelen wel gerechtvaardigd zijn. Betaalt de landbouwsector mee aan deze maatregelen? Het lijkt me ondernemersrisico om om te gaan met veranderende omstandigheden. Nederland wordt voor een groot deel omringt door zout water, dus het is niet reeel om van een overheid te verwachten steeds weer maatregelen te nemen die verdere verzilting moeten voorkomen.
En ook met verzilting is landbouw mogelijk, maar die zal anders zijn en mogelijk minder opbrengen.
Voor de natuur geldt dat bij verzilting sprake zal zijn van een andere natuur. Is het beleid nu dat de huidige natuur koste wat kost in stand moet worden gehouden? Dat is geen duurzaam toekomstbeeld.
Het enige legitieme argument is de zoetwater-voorziening te beschermen. Had het geld dat nu in de aanpassingen van de zeesluis wordt gestoken, niet veel effectiever voor de drinkwatervoorziening kunnen worden ingezet?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!