secundair logo knw 1

55 procent van de waterwegbeheerders werd in 2016 een of meerdere keren agressief bejegend tijdens hun werk. Meer dan 20 procent voelde zich bedreigd. Dat blijkt uit een enquête die door 513 medewerkers van voornamelijk Rijk, provincies, drinkwaterbedrijven en waterschappen is ingevuld.

Het onderzoek werd verricht in opdracht van Platform WOW (Water Ontmoet Water / Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders) en was gericht op medewerkers die regelmatig met klanten in contact komen en bijvoorbeeld werken in het beheer & onderhoud, als handhaver of toezichthouder. "Buitendienstmedewerkers hadden al langer het gevoel dat asociaal gedrag toeneemt. Dit onderzoek bewijst dat. Ik vind het schokkend," zegt Ariea Vermeulen, programmanager WOW.

Vermeulen wijst erop dat incidenten, waarbij waterwegbeheerders agressief worden bejegend of worden bedreigd, een grote impact hebben. "Dat gaat niemand in de koude kleren zitten. Mensen nemen het echt mee naar huis. Daarom is het ook zo belangrijk dat ze zich goed gesteund voelen door hun leidinggevenden en de organisatie waar ze voor werken. Daar hoort ook bij dat ze weten dat er procedures zijn als er zoiets gebeurt en dat ze weten wat die procedures inhouden."

Die kennis, zo blijkt uit het onderzoek, is nog niet overal aanwezig. Hoewel alle organisaties een vast protocol hebben over de omgang met agressie of geweld, weet meer dan 50 procent van de ondervraagden niet dat zulke procedures bestaan, of kent de inhoud niet. "Dat moet verbeteren. Het is echt belangrijk dat slachtoffers van agressie of geweld goed weten wat hun werkgever voor ze kan doen. Dat zorgt ervoor dat ze zich gesteund voelen."

Volgens Vermeulen is het belangrijk dat medewerkers melding maken van alle gevallen van agressie. Ook van een onvriendelijke bejegening. "Het gaat om het bredere probleem van de maatschappelijke verharding. Laten we duidelijk maken welk gedrag we niet accepteren en mensen aanspreken als ze over de schreef gaan, ook als het niet om echt strafbare handelingen als scheldpartijen gaat."

Hier vindt u de uitkomsten van het onderzoek

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....
Doekjes niet meer produceren. De mensen luisteren toch niet . In de Vinex- wijken was en is dit een groot probleem.