0
0
0
s2smodern

Van een plasticafvalschep tot de smartbox, van een zelfreinigend biologisch filter tot nanobubbles - dit jaar dingen negen bedrijven mee naar de WIS Award, de prijs van netwerkorganisatie Water Alliance voor de beste innovatie in de watertechnologie. 

Deze content is een productie van Water Alliance

De WIS Award is de innovatieprijs waarmee Water Alliance Nederlandse bedrijven een podium geeft om nieuwe technologieën onder de aandacht te brengen. De prijs wordt dit jaar uitgereikt tijdens de European Water Technology Week, het internationale congres van Water Alliance, Wetsus en het Centre of Expertise Water Technolgy dat in september wordt gehouden in Leeuwarden. 

Op het WaterLink Symposium afgelopen januari in Leeuwarden werd de aftrap van de verkiezing gegeven met negen pitches. Het publiek mocht in een real-time peiling zijn voorkeur uitspreken. De meeste stemmen gingen naar Susfire, een gepatenteerde technologie van de start-up Susphos die reststromen uit afvalwater opwaardeert tot fosfaatproducten die direct op de markt afgezet kunnen worden, bijvoorbeeld als vlamvertragers en kunstmest.

Opwarmronde
Daarmee heeft de technologie niet gewonnen, de presentatie was een opwarmronde. In september gaat het erom en worden de technologieën gepresenteerd voor het internationale publiek van EWTW. Het zijn er dan mogelijk tien.

Naast Susphos is dat Noria met de plasticafvalschep. Het ontwerp met een scheprad dat werkt op de stroming van de rivier, voert het gevangen afval via de holle as af naar de zijkant, waar het wordt verzameld en periodiek afgevoerd. Jotem Waterbehandeling pitcht een update van de Smartbox, de compacte, draagbare en robuuste waterbehandelingsunit, die nu ook te gebruiken is met nanofiltratie en omgekeerde osmose.

Befil Pure Cleantech presenteert de VBBR Vortec Biochip Bed Reactor. Het biologische filter haalt de opgeloste vervuiling uit het water met behulp van bacteriën en werkt zeer effectief. De flow van de circulatiepomp creëert een vortexstroming, die geen extra energie vereist. 

Fotochemisch gekraakt
O3 systems toont de FOX Friendly Oxodation, de reiniging van water met een laserbron. ‘Bijna alle’ schadelijke verbindingen in water worden fotochemisch gekraakt. Semiotic Labs brengt SAM4 onder de aandacht. De technologie biedt met geavanceerde algoritmes inzicht in de conditie, prestaties en het energieverbruik van aangesloten assets en bestaat uit sensor-hardware, analytics en een dashboard die realtime monitoring mogelijk maakt. Daarmee is in een vroeg stadium te zien wanneer een pomp gaat falen.

Berghof Membrane Technology brengt de Tubular FO, ‘een innovatie in de membraantechnologie’. De technologie van buisvormige voorwaartse osmose (TFO) gebruikt minder energie, is beter bestand tegen vervuiling en is ‘ontworpen voor ontwatering en concentratie voor verschillende stromen’. 

Royal Brinkman doet een gooi naar de WIS Award met de Nanobubble-technologie die de waterkwaliteit voor tuinders in de tuinbouw 'significant' verbetert. De bellen verhogen het zuurstofgehalte in het irrigatiewater met als gevolg dat gewassen beter in staat zijn voedingsstoffen op te nemen, wat de gezondheid, opbrengst en gewascyclus verbetert.


Water Alliance is een netwerkorganisatie die samen met onderzoekstinstituut Wetsus, het CEW en CIV Water een innovatieketen voor de watertechnologie vormt op de WaterCampus in Leeuwarden 

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.