0
0
0
s2smodern

Als waterschap rapporteer je op basis van beleids- en beheerproducten. Maar hoe doe je dat, zonder daar veel tijd en geld aan kwijt te zijn? Lees hier hoe je van beleids- en beheerproducten het speerpunt van je financiële administratie maakt.

allsolutions gert dingemanse

door Gert Dingemanse, AllSolutions

Beleids- en beheerproducten zijn essentieel voor ieder waterschap. Toch komt het voor dat waterschappen de financiële administratie niet hebben ingericht op deze manier van rapporteren.

Inrichting financiële administratie
Ze verzamelen bijvoorbeeld bij een maand- of jaarafsluiting alle relevante data in spreadsheets. Met draaitabellen en filters worden de overzichten per product samengesteld. Dat is een tijdrovende en foutgevoelige werkwijze. Doordat het zo’n bewerkelijk proces is, wordt het opstellen van rapportages meestal uitgesteld. Met als gevolg dat waterschappen vaak beslissingen nemen op basis van cijfers die al weken of zelfs maanden oud zijn.

Dat kan eenvoudiger, simpelweg door je systeem in te richten naar de manier waarop je moet rapporteren. Zo ben je in staat iedere factuur of mutatie direct onder te brengen bij het juiste product. Hoe dat werkt? Dat leggen we je uit.

Specificeer je kostendragers
Iedere boekhouding heeft standaard boekingssleutels zoals bedrijf, grootboekrekening en afdeling. Om boekingen te specificeren werk je met kostendragers. Door deze kostendragers slim in te richten, kun je direct boeken op diverse niveaus. In onderstaand voorbeeld dus naar beleidsveld, beleidsproduct en beheerproduct.

afb allsolutions

De geel gemarkeerde regels zijn samen één kostendrager. Beheerproducten kun je nog onderverdelen in primair of ondersteunend. En je wilt mogelijk aangeven of een kostendrager betrekking heeft op exploitatie of investering.

De beheerproducten kun je vervolgens verder specificeren naar programma’s. Programma’s zijn een belangrijk onderdeel van de kostendrager. Het is goed mogelijk dat een programma betrekking heeft op verschillende beleids- en beheerproducten. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen per kostendrager of de financiering wordt gedaan vanuit één of meerdere programma’s. Zo creëer je meer inzicht in alle lopende projecten. En wordt het makkelijker om de indeling van programma’s te wijzigen als bijvoorbeeld het algemeen bestuur wisselt.

Omdat je boekingen in het grootboek specificeert naar kostendragers, kun je rapportages ook vertalen naar programma’s, beleidsvelden en beleids- en beheerproducten. Daarmee wordt het invullen van de jaarrekening een stuk eenvoudiger. Je boekingssleutel gaat werken als een dimensie waarmee je na iedere verwerkte boeking direct inzicht hebt.

Geen formules en spreadsheets meer
Ook het maken van de begroting wordt eenvoudiger. Dat komt omdat een groot deel van de kosten al is verdeeld. Combinaties van beleids- en beheerproducten staan in de primaire kostendragers. Ondersteunende kostendragers heb je ook al ondergebracht.

Het enige wat rest is het bepalen en toewijzen van de vaste kosten van medewerkers. Normaal kost het veel tijd kwijt om deze kosten te verdelen op basis van verdeelsleutels. Door dit proces te automatiseren, hoef je geen spreadsheets en gegevens over en weer te vullen. In plaats daarvan controleer je alleen of alle gegevens - die door de software automatisch worden berekend - kloppen. Vervolgens wordt dit automatisch geboekt en rapporteer je met een druk op de knop eenvoudig over de waterschapslasten.

Ben je benieuwd hoe jouw organisatie de financiële administratie slimmer in kan richten op beleids- en beheerproducten? Contact AllSolutions via 0348-430110 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 


Deze bijdrage is een productie van AllSolutions. AllSolutions is specialist op het gebied van online bedrijfssoftware

h2ologoprimair    PARTNER CONTENT

De content op deze pagina is gemaakt door partners van H2O Media. De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O.