secundair logo knw 1

Er wordt tot 90 procent minder water verbruikt (foto: Groasis)

Het Brabantse bedrijf Groasis start met steun van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties een pilot in Colombia. Hier wordt de Growboxx toegepast. Met deze waterdichte emmer kan een boer in een droge, geërodeerde bodem goedkoop bomen en groenten planten.

Groasis behoort tot de eerste groep van startups die wordt gesteund vanuit het Innovation Accelerator programma van het Wereldvoedselprogramma. De VN heeft als doel om de honger in de wereld in 2030 te elimineren. In het kader daarvan wordt om de paar maanden een Innovator Accelerator Bootcamp gehouden. Groasis deed in het voorjaar mee aan deze competitie voor nieuwe ideeën, vertelt Celine van Haaften. “Wij wonnen met onze waterbesparende technologie en mogen dat nu bekend maken. Om de waarde van deze technologie te laten zien, starten we volgende maand een pilot in Colombia.”

'Intelligente' emmer
In het project wordt de door Groasis ontwikkelde en geregistreerde ‘Growboxx plant cocoon’ ingezet. Het gaat om een ‘intelligente’ emmer waarmee een boom met heel weinig waterverbruik kan worden geplant. Vanwege deze vinding is het bedrijf uit Steenbergen een jaar geleden uitgeroepen tot een van de drie Nationale Iconen 2016. De Growboxx is volgens Van Haaften een uitkomst voor fruittelers in gebieden die te kampen hebben met droogte, hitte en erosie. “Het is gebruikelijk om voor het planten van bomen en groenten druppelbevloeiing toe te passen. Dat kost echter veel water en geld. Door de Growboxx wordt tot wel 90 procent minder water verbruikt, terwijl meer dan 90 procent van de beplanting overleeft.”

Voor de Growboxx is eenmalig 60 liter water nodig. “Dat is genoeg voor de hele levensduur”, zegt Van Haaften. “Na plaatsing van de bak wordt in het deksel het weinige regenwater opgevangen. Eigenlijk krijgt de boom te veel water om dood te gaan en te weinig om te overleven. Daarom moeten de wortels in de grond hard zoeken naar water. Ze groeien binnen een jaar tot drie meter diep. Bij druppelirrigatie worden wortels juist lui.”

Biologisch afbreekbaar
Een boomstek groeit in jaar of vijf uit tot een volwaardige boom. Door een recente innovatie is het mogelijk om in het begin groenten te laten groeien in het deksel van de Growboxx. Met de opbrengst van de groenten zijn de aanschafkosten er al uit. Een ander voordeel is volgens Van Haaften dat de Growboxx biologisch afbreekbaar is. “De bak is gemaakt van papierpulp. De boer heeft er geen omkijken naar wanneer de boom volgroeid is.”

Groasis heeft al veel ervaring opgedaan met de waterbesparende technologie, vertelt Van Haaften. “Oprichter Pieter Hoff is er veertien jaar geleden mee begonnen en inmiddels wordt de technologie in meer dan veertig landen toegepast. De erkenning door de VN is een mooie nieuwe stap. Wanneer het project in Colombia goed verloopt, gaan we samen kijken naar meer projecten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de Growboxx in vluchtelingenkampen, waar mensen soms twintig of nog meer jaar moeten verblijven. Zij kunnen zo goed hun eigen fruit en groente kweken.”

 

MEER INFORMATIE
Lees meer op site van Groasis
Bericht over Nationale Iconen 2016

 
 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John